Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Περιστέρι: Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα απορριίμματα χωρίς ..κοινό









Φαίνεται πως τα σπουδαία και τα σημαντικά δεν ενδιαφέρουν το κόσμο. Δώστου τραγούδια και χορούς, άρτο και θεάματα, αλλά μην του βάζεις δύσκολα.  Αλλιώς πως να εξηγήσει κανείς τις άδειες καρέκλες στην αίθουσα του νέου Δημαρχείου στο Περιστέρι, και τους πολύ λίγους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πολύ σημαντική κατά τη γνώμη μας εκδήλωση για τα σκουπίδια και το περιβάλλον; 
Την τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου, στο πλαίσιο αφύπνισης, ενημέρωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης πολιτών και εργαζομένων, προσκάλεσε φορείς, εργαζόμενους και αιρετούς  στην προβολή του ντοκιμαντέρ, "Εργοστάσια απορριμμάτων, το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων", στο οποίο ο σύλλογος, σε συνεργασία με την ΠΟΕ ΟΤΑ υπήρξαν χορηγοί του.
 

Ακούστηκαν σημαντικές ομιλίες σ' αυτή την εκδήλωση και θα όφειλαν οι διοργανωτές να ήταν πιο οργανωτικοί και πιο αποτελεσματικοί, ως προς την διακπεραιωσή της.
Θέμα του ντοκυμαντέρ η  διαχείριση, των φυσικών και οικονομικών πόρων, που ήταν πάντα ένας από τους βασικούς διαμορφωτές του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής  και της κοινωνικής
συνοχής.
Μέσα από τις ομιλίες συμπερασματικά τονίστηκε ότι:" Όταν η διαχειριστική μορφή δεν κινήται στα πλαίσια της αειφορικής ανάπτυξης τότε τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τον άνθρωπο, την
οικονομία και το περιβάλλον. Η σημερινή κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε, έχει άμεση σχέση με
την καταστροφική διαχείριση των πόρων, που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια.Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο λάθος τρόπος προσέγγισης του θέματος των απορριμμάτων διότι πότε δεν καταφέραμε να δούμε τα σκουπίδια ως ανακυκλώσιμους πόρους. Είναι γνωστό ότι όταν οι άνθρωποι σκέφτονται μόνο το πρόσκαιρο και γρήγορο ατομικό όφελος τότε οδηγούμαστε σε αδιέξοδα.
Η εξαγγελία αύξησης των δημοτικών τελών τέσσερις φορές στο επόμενο διάστημα, αποτελεί "πολιτικό έγκλημα" και η εγκατάσταση ιδιωτικών εργοστασίων απορριμάτων σημαίνει ταυτόχρονα και αύξηση της ανεργίας. Εάν τα απορρίμματα περάσουν στους εργολάβους, μπορεί να φανταστεί κανείς με τι συνθήκες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Αλλά και ένας λόγος που δεν επιτρέπεται η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων,  είναι καθαρά περιβαλλοντικός, αφού η  δημιουργία τους θα είναι καταστροφική αναφορικά με την ανακύκλωση.
                                                                   

 Πρόκειται για ένα λόμπι εργολάβων που επιβάλλει τους δικούς του όρους στην διαχείρηση τόσο των οδικών έργων όσο και των αποριμμάτων, από τα οποία όμως τα εισπράττει κανονικά από τον φορολογούμενο.Όπως επίσης πρόκειται για αποικιακού τύπου συμβάσεις, καθώς την τεχνολογία την ορίζουν οι ίδιοι οι εργολάβοι.
"Δεν πρέπει να κατασκευαστούν τα εργοστάσια ιδιωτικής διαχείρισης απορριμάτων, διότι είναι γνωστό  ότι θα καθιερώσουν την πιο ξεπερσμένη τεχνολογία που υπάρχει σήμερα στον αναπτυγμένο κόσμο" τονίστηκε.
 Λόγω ότι οι διαδικασίες αυτές έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο και την Κρήτη και απέτυχαν από κάθε άποψη, οι ίδιοι οι κυβερνώντες αποκρύπτουν το γεγονός και επιδιώκουν να το εφαρμόσουν στην Αττική. Η σύγκριση ιδιωτών και Δημοσίου, όσον αφορά την διαχείρηση των σκουπιδιών, φαίνεται καθαρά στο ότι, οι ιδιώτες απέτυχαν να διαχειριστούν σωστά ένα τέτοιο κεφάλαιο, όταν μάλιστα η διαχείρηση στο εξωτερικό ταυτίστηκε και με την Μαφία.
Τέλος η ιδωτικοποίηση των σκουπιδιών θα είναι προάγγελος ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών οι οποίες είναι ταυτισμένες με το δημόσιο, Αυτό βέβαια συνεπάγεται και με  το τέλος της Τοπικής
Αυτοδιοίκησης".
                                                               

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ομιλητές ήταν ο κύριος Μπαλασόπουλος Θέμης (πρόεδρος ΠΟΕΟΤΑ), ο κύριος Βατικιώτης Λεωνίδας (καθηγητής πανεπιστημίου) και ο
Κωνσταντόπουλος Ιωάννης (γεωπόνος).
Παρόντες ήταν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μ. Τσιώτα, η πρόεδρος ΟΠΑΑΠ Ξ. Κορόγιαννη, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Π. Λύκος, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας χαϊδαρίου Ε. Καμπόλη, οι επικεφαλής παρατάξεων Δ. Κελάφας και Α. Πουλιάσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χ. Χρονόπουλος και Θ. Δημητρίου, ο δήμαρχος Φυλής Δ. Μπουραϊμης κ.α.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νικόλαος Μπέκιος.
                                                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου