Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΔΙΟΜΗΔΕΙΟΣ ΚΗΠΟΣ: ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ







Εδώ και ένα χρόνο, περίπου, λειτουργεί στο χώρο του Διομήδειου κήπου κέντρο αναψυχής – εστιατόριο. Η μίσθωση του χώρου έγινε πριν ενάμιση χρόνο με διαγωνισμό για τη μίσθωση «κυλικείου», συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του κήπου κατά τις ώρες λειτουργίας του.
Σήμερα, όλοι στο Χαϊδάρι γνωρίζουν ότι στον Διομήδειο κήπο μπορούν  να φάνε ένα κανονικό γεύμα, να πιούν το ποτό τους, ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, να μισθώσουν το χώρο για τη δεξίωση της βάφτισης ή τα γενέθλια του παιδιού τους. Όλα αυτά σαφώς δεν περιγράφονταν στον διαγωνισμό μίσθωσης, σαφώς δεν έχουν πάρει άδεια από κανένα αρμόδιο φορέα και σαφώς δεν περιορίζονται στις ώρες λειτουργίας του κήπου.
Επίσης στο Χαϊδάρι, όλοι γνωρίζουν ότι καμία από τις δημοτικές παρατάξεις και τους πολιτικούς χώρους δεν «σήκωσε» το θέμα, όπως επίσης ότι κανένας από τους αρμόδιους φορείς δε μερίμνησε επαρκώς για την επίλυσή του παρότι τα ερωτήματα για τη νομιμότητα, τον σεβασμό του περιβάλλοντος καθώς και της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού έχουν τεθεί εδώ και καιρό και μένοντας αναπάντητα δίνουν στο θέμα διαστάσεις «σκανδάλου».
Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι στο Χαϊδάρι, αλλά το γνωρίζουν πολύ καλά οι παραπάνω εμπλεκόμενοι είναι ότι όλα αυτά που αποκαλύπτονται σήμερα οφείλονται στις προσπάθειες ενός συμπολίτη μας ο οποίος είχε την ευαισθησία και την επιμονή να κυνηγήσει το θέμα, αλλά και το θάρρος να αγνοήσει «προειδοποιήσεις» και «παραινέσεις» και να το φτάσει ως το τέλος.
Σήμερα διάφοροι σπεύδουν να τοποθετηθούν, όμως αυτό συμβαίνει αφού έχει «χτυπήσει» η καμπάνα και έχει μπει μπροστά ο μηχανισμός.
Η ουσία των γεγονότων:
Διαβάζουμε σε γνωστό site της Χίου το παρακάτω:
«Μια οικογένεια Χιωτών συνδιαχειρίζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών το Βοτανικό κήπο Χαϊδαρίου, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση……………..Εμείς φροντίζουμε την επισκεψιμότητα του χώρου, προβάλλουμε το περιεχόμενο και οργανώνουμε  τη διαφήμιση του. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε αναλάβει και την λειτουργία της καντίνας, την οποία μετατρέψαμε σε καφετέρια …………………….πλάι στην καφετέρια φτιάξαμε έναν παραδοσιακό σπιτικό κήπο με  Μεσογειακές και Ηπειρωτικές καταβολάδες. Το χειριζόμαστε σαν τον κήπο του σπιτιού μας και όπως δείχνει η επιχειρηματική προοπτική που παγιώνεται γρήγορα, σύντομα  και αυτός θα μας αποδώσει κέρδη ».
Δείτε πόσο μοιάζει η παραπάνω λογική με το κείμενο που ακολουθεί, από δημοσίευση σε γνωστή εφημερίδα:
«Μπήκαν οι υπογραφές στη συμφωνία για το Ελληνικό που θα θέσει σε εφαρμογή μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», ενός κοσμήματος για την Αττική και την Ελλάδα, στο χώρο που σήμερα είναι παντελώς αναξιοποίητος».
Αυτό ζούμε σήμερα στην Ελλάδα και θα το ζούμε όλο και περισσότερο. Την διαφήμιση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης κάθε δημόσιου χώρου, κάθε χώρου αυτονόητα προσβάσιμου ΔΩΡΕΑΝ από τους πολίτες, μέχρι χθες. Τη διαφήμιση της σωτηρίας από την εγκατάλειψη και την παρακμή των χώρων πρασίνου, με την παράδοσή τους στον ιδιωτικό τομέα των «επιχειρηματικών» ιδεών.
Τι βλέπουμε όμως σηκώνοντας το πέπλο της διαφήμισης και των πολυτελών στολιδιών; Στην πρώτη περίπτωση μια σκανδαλώδη έμμεση εμπορευματικοποίηση δασικού και επιστημονικού, προστατευόμενου χώρου, έναντι ευτελούς μηνιαίου μισθώματος «καντίνας» και στη δεύτερη μια σκανδαλώδη εκποίηση δημόσιας έκτασης έναντι ευτελούς ποσού. Στο πλάι αυτού, διαπλοκή, παρανομία, «αινιγματική σιωπή» του πολιτικού κόσμου, των αρμόδιων φορέων και.. απειλές.
Τι θα μείνει στο τέλος για μας τους απλούς πολίτες; Η πρόσβαση στις «εξαιρετικές» υπηρεσίες των επιχειρηματιών έναντι «τιμήματος» ικανού να κάνει την επένδυσή τους κερδοφόρα. Θα μπορούμε να απολαμβάνουμε δηλαδή πληρώνοντας αυτό που δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε δωρεάν (και που βέβαια δημιουργήθηκε από δημόσια επένδυση) και που προχωρώντας η κρίση για όλο και για περισσότερους από εμάς θα είναι απρόσιτο.
Χαιρετίζουμε τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, έστω και ένα χρόνο μετά και την καλούμε να συνεχίσει μέχρι το τέλος. Ξέρουμε και ξέρει ότι μπορεί.
Καλούμε όλες τους Χαϊδαριώτες και τις Χαϊδαριώτισσες να μην επιτρέψουν την κατάχρηση των δημόσιων χώρων, να σταθούν εμπόδιο σε όποιον προσπαθήσει να τους στερήσει αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει είτε αυτό είναι  ο Διομήδειος κήπος, είτε το Ελληνικό, είτε το θέατρο του Λυκαβηττού, είτε οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος ή υπηρεσία παραδίδεται στο έλεος του κέρδους.

Λαϊκη Ενότητα Χαϊδαρίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου