Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Περιστέρι: Ο γολγοθάς των γυναικών και οι συντάξεις χηρείας στην Ελλάδα

                                                                          
                                  Οι γυναίκες του συλλόγου ΑΞΙΑ στο δημοτικό συμβούλιο

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους, δεν φαντάζονταν οι γυναίκες στην Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή, όντας άτυχες να χάσουν τους συζύγους τους σε ηλικία κάτω των πενήντα πέντε ετών, που αντί να πενθούν, να προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν εκ νέου τη ζωή τους και να παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο Περιστερίου, απο τον σύλλογο γυναικών "ΑΞΙΑ" ζητώντας να εγκριθεί ψήφισμα άρσης ηλικιακού κριτηρίου χορήγησης σύνταξης χηρείας και επαναφορά ποσοστού σύνταξης στο 70% που θα δικαιούτο ο εκλιπών, καθώς και τη μείωση σε τρια των ετών εγγάμου βίου μετά την σχετική τροποποίησητου άρθρου 12 του ν.4387/2016.
Ο νέος νόμος Κατρούγκαλου καθορίζει να χορηγείται το 50% και όχι το 70% που ίσχυε μέχρι πρότεινος της σύνταξης του εκλιπώντος. Η προσωπική διαφορά μετά τον υπολογισμός της σύνταξης μεταφέρεται στην σύνταξη χηρείας.
Η σύνταξη που χορηγείται σήμερα έχει ηλικιακά κριτήρια και έχει ως εξής:
Εάν η χήρα είναι πάνω από 55 ετών πάιρνει την σύνταξη εσαεί. εάν είναι 52 έως 55 ετών χορηγείται για 3 χρόνια, διακόπτεται κια χορηγείται ξανά στα 67 έτη.
Εάν η γυναίκα είναι κάτω των 52 χορηγείται σύνταξη μόνο για 3 χρόνια και μετά διακόπτεται οριστικώς. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά η περίοδος χορήγησης παρατείνεται μέχρι το μικρότερο να γίνει 18 χρονών η 24 εφόσον φοιτά σε ανώτατο εκπαιδυτικό ίδρυμα.
Τα ερωτήματα που τίθενται προς την πολιτεία είναι πολλά. Πολλά απο αυτά μένουν αναπάντητα, καθώς μπαίνουν στη σφαίρα του "παραλόγου". Τι θα κάνει μια γυναίκα σε μικρή ηλικία με μικρά παιδιά, όταν δεν είναι σε θέση να εργαστεί η ίδια; Τι θα γίνει όταν μπεί σε εφαρμογή από το 2019 η προσωπική διαφορά η οποία θα μεταφερθεί στην σύνταξη χηρείας; Πως είναι δυνατόν μια χήρα άνω των 55 ετών με πολύ λίγα χρόνια γάμου  να δικαιούται σύνταξη κια μια άλλη μικρότερη των 55 ετών που ήταν παντρεμένη μια ζωή, με υψηλές εισφορές, να μην δικαιούται σύνταξη; 
Το αίτημα των γυναικών στο δημοτικό συμβούλιο βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων και τον δήμαρχο Α. Παχατουρίδη, καθώς σύσσωμο το Σώμα με ομόφωνο ψήφισμα ενέκρινε την απαίτηση των γυναικών να αποσταλούν τα αιτήματά τους στα αρμόδια υπουργεία.
Ρούλα Τικοπούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου