Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Γιατί ο Μακρόν δεν είναι ένας κλασικός Γάλλος πρόεδρος

                                  

Η Γαλλία ανέδειξε χθες τον 8ο πρόεδρό της στο πρόσωπο του 39χρονου Εμανουέλ Μακρόν, με την Ευρώπη να εκφράζει την ανακούφισή της για την νίκη έναντι της ακροδεξιάς. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που ο Εμανουέλ Μακρόν είναι τελείως διαφορετικός από τους προηγούμενους ηγέτες της Γαλλίας;



Ακολουθούν 5 λόγοι:

1. Η ηλικία του 
Στα 39 του, ο Μακρόν δε θα γίνει μόνο ένας από τους νεότερους ηγέτες στον κόσμο αλλά και ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Μόνο ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας, ο ανιψιός του Ναπολέοντα, ο Λουί – Ναπολέων Βοναπάρτης, ήταν κοντά στην ηλικία του Μακρόν όταν ανέλαβε την εξουσία στην ηλικία των 40 ετών.

Όσον αφορά στους πιο πρόσφατους προέδρους, ο Μακρόν είναι πολύ νεότερος από τον Φρανσουά Ολάντ, που ήρθε στην εξουσία στην ηλικία των 58 ετών και τον Νικολά Σαρκοζί, που εξελέγη στα 52 του. Ο νεότερος Γάλλος πρόεδρος τον τελευταίο μισό αιώνα, ήταν ο Βαλερί Ζισκάν ντ’Εστέν που ήταν 48 ετών όταν κέρδισε τις εκλογές το 1974.

Η νεαρή ηλικία του Μακρόν έγινε ο κύριος στόχος των αντιπάλων του σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες. Η ανταγωνίστριά του, Μαρίν Λεπέν, είναι σχεδόν 10 χρόνια μεγαλύτερή του και τον έχει αποκαλέσει «το μωρό Ολάντ» ενώ τον έχει συγκρίνει και με το γιο της.

Αλλά αυτό που είχε σημασία ήταν ότι οι ψηφοφόροι έψαχναν για κάποιον νεαρό και φρέσκο και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Μακρόν.

2. Το νέο κεντρώο πολιτικό του κίνημα

Ξεχάστε τις παραδοσιακές ιδέες της αριστεράς και της δεξιάς, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να πάει κατευθείαν στη μέση με το κόμμα του En Marche!, το οποίο ίδρυσε μόλις τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Ο στόχος του, όπως υποστήριξε στην ίδρυση του κόμματος, ήταν να κερδίσει την πλειοψηφία των Γάλλων σε «νέες ιδέες για τη χώρα» που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο μέλλον.

Ισχυριζόμενος πως δεν ανήκει «ούτε στην αριστερά ούτε στη δεξιά», ο Μακρόν και το κόμμα του απέρριψαν την πολιτική των μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν τη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες. Ξεφεύγοντας από πολλούς πριν από αυτόν, και βάζοντας ένα τέλος στην προηγούμενη συνήθεια της Γαλλίας να εναλλάσσεται από την αριστερά στη δεξιά σε κάθε εκλογή, οι πολιτικές του έχουν στοιχεία και των δύο πλευρών του πολιτικού φάσματος.

Για παράδειγμα, από την μία πλευρά θέλει να ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά από την άλλη, θέλει να καταπολεμήσει τις ανισότητες και να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα άτομα της Γαλλίας.

Έτσι, ο Μακρόν μπορεί να μην είναι τελείως λάθος όταν λέει πως θα «αλλάξει το πρόσωπο της πολιτικής».

Υποσχέθηκε επίσης να αλλάξει το πρόσωπο του γαλλικού κοινοβουλίου, παλεύοντας για κάθε θέση.
Τουλάχιστον οι μισοί από τους υποψηφίους του για βουλευτές θα είναι απλοί πολίτες, όπως λέει.

Και παρόλο που είναι απίθανο να αποκτήσει την πλειοψηφία, η εθνική συνέλευση της Γαλλίας θα έχει μια νέα ματιά μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

3. Η μεγαλύτερη ηλικιακά, σύζυγός του
Η 25χρονη διαφορά στην ηλικία μεταξύ του Μακρόν και της συζύγου του, τον διαχωρίζει επίσης από τους προηγούμενους προέδρους της Γαλλίας, των οποίων οι σχέσεις με νεότερες γυναίκες απασχόλησαν τα μέσα τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό.

Η σύζυγος του Μακρόν, Μπριζίτ Τρονιέ, κάποτε καθηγήτριά του, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον στον διεθνή Τύπο, χωρίς αμφιβολία λόγω της ασυνήθιστης ιστορίας αλλά και του ηλικιακού χάσματος.

Ο προκάτοχος του Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ, έχει σχέση με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ, με διαφορά 18 ετών.

Ο προηγούμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, παντρεύτηκε την τραγουδίστρια, μοντέλο και ηθοποιό Κάρλα Μπρούνι, που είναι 13 χρόνια νεότερή του.

Αλλά και ο προηγούμενος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, είχε κρυφή ερωτική σχέση με την Αν Πενζό, η οποία ήταν μόλις 20 ετών όταν γνώρισε τον 47χρονο αρχηγό κράτους.


4. Σκοπεύει να συστήσει την πρώτη επίσημη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
Δεν υπήρξε ποτέ μια επίσημη Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, αλλά ο Μακρόν φαίνεται πως σκέφτεται σοβαρά αυτή την ιδέα.

«Αν εκλεγώ – συγνώμη, λάθος, αν εκλεγούμε – η Μπριζίτ θα είναι εκεί, με έναν ρόλο» δήλωσε ο Μακρόν στους οπαδούς του τον Απρίλιο, προτού προσθέσει πως δε θα πληρώνεται η σύζυγός του με δημόσιο χρήμα.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

5. Οι δεξιότητές του στην αγγλική γλώσσα
Ο Μακρόν ξεχωρίζει επίσης από τους υπόλοιπους προέδρους, για την ευχέρειά του στην αγγλική γλώσσα. Προς απογοήτευση της Λεπέν, ο Μακρόν μίλησε στα αγγλικά σε μια μακρά ομιλία του για το μέλλον της ΕΕ τον Ιανουάριο.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν τίθεται θέμα, όταν ένας πολιτικός δίνει μια ομιλία στο εξωτερικό στα αγγλικά (έστω και με μια μικρή προφορά). Αλλά λίγοι Γάλλοι πολιτικοί έχουν καλή αντίληψη της γλώσσας. Πολλοί από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της Λεπέν, πιστεύουν πως το να μιλούν στα αγγλικά, μοιάζει με προδοσία και μίσος προς τη Γαλλία.


Ο Ολάντ έπεσε θύμα χλευασμού το 2012, όταν έγραψε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και έκλεισε την επιστολή με τις λέξεις «Φιλικά, Φρανσουά Ολάντ».
Ήταν μια λάθος μετάφραση της γαλλικής λέξης «amicalement» που χρησιμοποιείται στο τέλος των επιστολών για να εκφράσει το «με τις καλύτερες ευχές».

Ακολουθεί βίντεο από συνέντευξη (στα αγγλικά) του Μακρόν για το BBCΠηγή: The Local
 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου