Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Καταγγελτικοί οι Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου στη συνέντευξη τύπου για την Α’ Παιδική Χαρά και παλιά Δημοτική αγορά



                                                       

 Κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι έχει αναγάγει σε επιστήμη την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, ειδικά το τελευταίο διάστημα και ότι έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου εκμισθώνοντας έναν-έναν δημοτικούς χώρους σε ιδιώτες, με μια σπουδή που δικαιολογεί μόνον η παραδοχή, ότι διανύει την τελευταία της θητεία.

Στην αίθουσα της Ξυλοτεχνίας στις 7 ιουνίου, ο επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης Φ. Κουγιουμτζής, Σ. Αλεξοπούλου, Ν. Ζούτσος και Σ. Παπαδόπουλος, και Α. Πιλάλης μίλησαν για την  μακρόχρονη ιστορία της παράταξης, τους αγώνες για να μείνουν ελεύθεροι χώροι στο Περιστέρι, σε δύσκολες εποχές, κόντρα στους καταπατητές και στα μεγάλα συμφέροντα, με προσωπικό κόστος πολλών μελών της.

Η παράταξη έκανε γνωστό ότι δεν είναι αντίθετη στην επιχειρούμενη ανάπλαση της Α’ Παιδικής Χαράς Περιστερίου, αρκεί όλα να είναι καλώς καμωμένα με βάση τις ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών της πόλης, τις εξαγγελίες, τα εγκεκριμένα σχέδια και τη νομιμότητα.
«Δυστυχώς, στην πορεία υλοποίησης του έργου, η Δημοτική Αρχή του κ. Παχατουρίδη προχώρησε σε μια σειρά ενέργειες και πράξεις που δεν υπήρχαν στις αρχικές εξαγγελίες και σχέδια που είχαν κατατεθεί ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Αττικής» τόνισε ο υπεύθυνος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και μέλος της παράταξης Σ. Μαγουλάς, ενώ έκανε σαφές ότι το αποτέλεσμα είναι, ότι το μεγαλύτερο μέρος του χώρου να παραχωρείται στο υπό έγκριση αναψυκτήριο-καφετέρια και μόνο το 15% περίπου να γίνεται Παιδική Χαρά, ενώ άλλο ένα 10% μετατρέπεται σε υπαίθριο γυμναστήριο για ενήλικες, χρήση που όμως δεν είναι συμβατή με την έννοια της Παιδικής Χαράς ή οποία σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από νήπια και παιδιά έως την εφηβική ηλικία.
Με βάση την ειδική  μελέτη, ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό και το εγκεκριμένο Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος για Παιδική Χαρά στο σύνολο του και όχι ως Πλατεία ή Πάρκο και άρα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα περιλαμβανόμενα στις σχετικές ισχύουσες διατάξεις δεν είναι επιτρεπτή η λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλ. αναψυκτηρίου-καφετέριας. «Προφανώς ο κ. Παχατουρίδης και οι υπηρεσίες του Δήμου γνώριζαν αυτές τις διατάξεις και γι αυτό στο σχέδιο-μελέτη που κατατέθηκε για την χρηματοδότηση του έργου, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εντός του χώρου της Παιδικής Χαράς θα λειτουργήσει αναψυκτήριο» τόνισε.
«Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκαν οι ενστάσεις μας και ένα πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την Παιδική Χαρά. Στις 3 Ιουνίου 2016 καταθέσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αίτημα με επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι δεν επιτρέπεται να εκδοθεί, όπως επιχειρείται, άδεια λειτουργίας για «Χώρο Μαζικής Εστίασης Πρόχειρου Γεύματος – Καφετέριας - Αναψυκτηρίου» στο συγκεκριμένο κτίριο που ευρίσκεται εντός του χώρου του χαρακτηρισμένου ως Παιδική Χαρά, διότι θα είναι παράτυπη σύμφωνα με το σκεπτικό της ως άνω αιτήσεως μας και ζητήσαμε πλήρη νομική και επαρκώς αιτιολόγηση σε περίπτωση που εκδοθεί τελικά άδεια».
Οι Ενεργοί Πολίτες ζητούν από το Δήμο να προχωρήσει:
  • στην ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του χώρου για την λειτουργία αναψυκτηρίου
  • στην επέκταση του χώρου με τα όργανα της Παιδικής Χαράς με τη διασπορά τους σε όλη την έκτασή της και με υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο προδιαγραφών, όπως π.χ. πλήρης σκίαση τεχνική ή φυσική, διαφορετικοί χώροι για τις διαφορετικές ηλικίες (συνήθως 1,5-5 και 6-14 ετών), χώροι υγιεινής για τα παιδιά και συνοδούς.
  • στην κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών που έγιναν πρόσφατα και στην αποκατάσταση και επαναφορά του ιστορικού κτίσματος –διατηρητέου κατά τη Δημοτική αρχή- στην προηγούμενη μορφή του και την διενέργεια των απαραίτητων ενεργειών και εργασιών για τη συντήρησή του και την ασφαλή χρήση του, η οποία προτείνουμε να έχει σχέση με την χρήση του όλου χώρου ως Παιδικής Χαράς. Για παράδειγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως στεγασμένος παιδότοπος ή ως αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης και εκδηλώσεων των παιδιών, κ.λπ.
  • να υλοποιηθούν επιπλέον στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Πολεοδομία όσον αφορά τα desk και τον χώρο πρασίνου με φύτευση νέα δέντρων, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν.
  • να υπάρξει έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και πιστοποίηση για το αν η Παιδική Χαρά και το σύνολον του Ο.Τ. 237, μετά τις επεμβάσεις που έγιναν, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Βιοκλιματική Παιδική Χαρά, πράγμα για το οποίο χρηματοδοτήθηκε.
  • να υπάρξει συμπληρωματικός σχεδιασμός ώστε η Παιδική Χαρά αλλά και ο ευρύτερος χώρος να είναι προσπελάσιμος από ΑΜΕΑ
  • να τοποθετηθούν ηχοπετάσματα (προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία) για την προστασία του χώρου της Παιδικής Χαράς από τον θόρυβο διότι βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο «έντονης ηχορύπανσης», χαρακτηρισμένο έτσι και από το Γ.Π.Σ.


Αναφορικά με τον ιστορικό χώρο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς γνωστός και ως «Ψαράδικα» χώρος που επιχειρείται να παραδοθεί σε ιδιώτες από τον κ. Παχατουρίδη, τονίστηκαν τα εξής:
«Η αντιαισθητική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το δημόσιο αυτό περιουσιακό στοιχείο στη καρδιά της Πόλης, αποτελεί στίγμα για διοίκηση του Δήμου που το εγκατέλειψε εδώ και χρόνια. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2010 ομάδες πολιτών προσπάθησαν να καθαρίσουν και να εξωραΐσουν το χώρο, αλλά ο κ. Παχατουρίδης μόλις νύχτωσε τους έστειλε τα ΜΑΤ με τις κλούβες για να τους συλλάβουν και μετά θωράκισε τα ερειπωμένα κτίρια με λαμαρίνες. Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Παχατουρίδης, 5,5 χρόνια μετά, να χρησιμοποιεί την εξαθλιωμένη αυτή εικόνα της Δημοτικής Αγοράς ως επιχείρημα για την παραχώρησή της, με αντάλλαγμα τα 1600 ευρώ το μήνα. Αυτό, γιατί μπορεί να θεωρηθεί ότι η εγκατάλειψη ήταν ένα καλά μεθοδευμένο σχέδιο για να δοθεί ο χώρος κάποια στιγμή, ως αναγκαίο «κακό», σε ιδιώτες πράγμα που μάλλον -και δυστυχώς- επιβεβαιώνει και η απάντησή του σε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «ο ιδιώτης μισθωτής θα φροντίζει το χώρο που τώρα είναι βρώμικος και τρισάθλιος». Λες και η Δημοτική Αρχή είναι ξένη προς το χώρο αυτό και δεν είχε και δεν έχει καμία ευθύνη για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του!
Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου:
  • να ανακαλέσει έστω και την τελευταία στιγμή την απόφασή της για εκμίσθωση του πιο πάνω χώρου.
  • να φροντίσει για την αναβάθμιση και τον καλλωπισμό όχι μόνο του χώρου της Παλιάς Αγοράς αλλά και των άλλων ισόγειων οικημάτων του Δήμου που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το Δημαρχείο.
  • να χρησιμοποιηθούν αφού επισκευαστούν και ευπρεπιστούν, τα οικήματα της παλιάς Δημοτικής Αγοράς για πολιτιστικές δημιουργικές δράσεις της νεολαίας της Πόλης ή ότι άλλο συναποφασίσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Για το σκοπό αυτό η παράταξή μας πρόκειται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία μιας και όπως έχει αποδειχθεί δεν είναι στην «κουλτούρα» του κ. Δημάρχου να συζητά με τους πολίτες και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τους για τα έργα που σκέπτεται να υλοποιήσει».


Σε ερώτηση του «Δυτικού Λόγου» για το γήπεδο του Αγίου Ιεροθέου, ένας δημόσιος χώρος ο οποίος ωστόσο ανήκει στον ΟΑΣΑ, μια εταιρεία που περνάει προς αξιοποίηση στο νέο υπερ ταμείο, ποια είναι η θέση της παράταξης στο ζήτημα αυτό, ο κ. Κουγιουμτζής απάντησε ότι:
«Η παράταξή μας θα δώσει μάχη και για αυτό, να μείνει στον Περιστεριώτικο λαό. Θέλουμε ένα Περιστέρι ενιαίο και όχι δύο η τριών ταχυτήτων. Έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες να διασωθούν δημόσιοι χώροι, όπως είναι το Άλσος παλαιότερα, ο κινηματογράφος Φοίβος, το Μαζαράκη, η δημοτική Αγορά, ήρθαμε αντιμέτωποι τότε με τα ΜΑΤ που έστειλε ο δήμαρχος. Αμέτρητοι είναι οι χώροι που σώθηκαν χάρη στους αγώνες των κατοίκων και των παρατάξεων, που ήθελαν οι χώροι αυτοί να μείνουν στον Περιστεριώτικο λαό.
Οι «Ενεργοί Πολίτες» τόνισαν ότι οι ενέργειές τους από δω και πέρα θα είναι πιο συντονισμένες και ακόμα πιο δυναμικές, προκειμένου να είναι κοντά στα ουσιώδη προβλήματα των Περιστεριωτών, απαιτώντας την επίλυσή τους από την δημοτική αρχή. Υπογράμμισαν επίσης ότι Περιστέρι δεν είναι μόνο το κέντρο και ο καλλωπισμός του, αλλά και παράκεντρες περιοχές με μεγάλα προβλήματα στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, πλατείες, πάρκα. 
Παρέμβαση έκανε επίσης και ο Περιβαλλοντικός σύλλογος Περιστερίου. 
Ρ.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου