Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Τα θέματα που θέτει στο δημοτικό συμβούλιο η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου



                                                                         
 
Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα :
1)      Οι κάτοικοι της γειτονιάς κάτω από την οδό Γούναρη είναι δικαιολογημένα ξεσηκωμένοι λόγω της πρόθεσης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας να λειτουργήσει κεραία στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της οδού Μαυροκορδάτου. Το συγκεκριμένο σημείο είναι εξαιρετικά πυκνοδομημένο και πυκνοκατοικημένο, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση λειτουργούν παιδικοί σταθμοί και φροντιστήρια. Σε αναμονή σύνδεσης της κεραίας η οποία έχει ήδη εγκατασταθεί «μεταμφιεσμένη» σε καμινάδα τζακιού (!), οι κάτοικοι έχουν απειληθεί με επέμβαση ΜΑΤ, γι αυτό εκτός από συλλογή υπογραφών, διαβήματα κλπ έχουν οργανώσει ομάδες επαγρύπνησης. Ενώ σε συνάντηση που είχαν κάνει με την δημοτική αρχή δεν είχαν βρει ανταπόκριση, χθες λόγω της μαζικής κινητοποίησής τους είχαν την τιμή να δεχτούν επίσκεψη από τον κ. δήμαρχο και κ.κ. αντιδημάρχους και να λάβουν κάποιες υποσχέσεις περί «νομικής διευθέτησης» του ζητήματος.

Ζητάμε :
-          Να δοθεί ο λόγος στους εκπροσώπους των κατοίκων ώστε να εκθέσουν οι ίδιοι το θέμα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου
-          Να πάρει το δημοτικό συμβούλιο την απόφαση για την άμεση οριστική λύση του προβλήματος, η οποία είναι μόνο ΜΙΑ : το δημοτικό συμβούλιο ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ, αποφασίζοντας να δώσει εντολή σε συνεργείο του δήμου να απεγκαταστήσει την κεραία. Θεωρούμε πως τα υπόλοιπα είναι απλά υπεκφυγές.
                                                2)      Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, έχοντας πάντα ως μοναδική και απόλυτη προτεραιότητα την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του Περιστεριώτικου λαού όσον αφορά τόσο την ποιότητα ζωής όσο και το δημόσιο χρήμα, όπως είναι γνωστό έχει καταγγείλει σε όλους τους τόνους την μεθοδευόμενη από την δημοτική αρχή εκχώρηση της πρώην 1ης Παιδικής Χαράς σε ιδιώτες μέσω της μετατροπής της σε αναψυκτήριο – μπαρ.
Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο πως ως συνέχεια των ανωτέρω ενεργειών, έχουμε καταθέσει στην αρμόδια αρχή (υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης) αιτιολογημένη αίτηση για έλεγχο νομιμότητας της διαδικασίας εκχώρησης και απαίτηση για την ακύρωσή της.
Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε.
Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου δηλώνει πως θα συνεχίσει να καλεί τους κατοίκους να ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ με την αγωνιστική τους δράση την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων που προωθεί η δημοτική αρχή.  
                                                    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/5/2016



Προς
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας
Δ/νση Διοίκησης
Τμήμα Τοπικής Αυτ/σης & Ν.Π.

Αίτημα
της Δημοτικής Παράταξης Περιστερίου
«Αριστερή Κίνηση Περιστερίου»
Που εκπροσωπείται από τους Δημοτικούς Συμβούλους
α) Παναγιώτη Παπανικολάου & β) Αντωνία Αθανασοπούλου - Βαφειάδου

Αθήνα  .5.2016

Θέμα: «Έλεγχος «νομιμότητας» της Εκχώρησης σε Ιδιώτη του Ο.Τ. 287 του Δήμου Περιστερίου» και ακύρωση αποφάσεων της Διοίκησης του Δήμου Περιστερίου»


Παρακαλείσθε, όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, όπως αυτές ορίζονται και καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία,

α) προχωρήσετε σε «Έλεγχο νομιμότητας» των αποφάσεων της Διοίκησης του Δήμου Περιστερίου, με τις οποίες εκχωρείτε σε ιδιώτη, ολόκληρο το Ο.Τ. 287 Δήμου Περιστερίου, (1Η Παιδική Χαρά) που αποτελεί κοινόχρηστο χώρο με «μη νόμιμες» αποφάσεις, από μη εξουσιοδοτημένα κατά νόμο Όργανα Διοίκησης και

β) ανακαλέσετε, ως «πάσχουσες» κατά νόμο, όλες τις αποφάσεις της Διοίκησης του Δήμου Περιστερίου που αφορούν την εκχώρηση του αναφερόμενου Ο.Τ.287 και του εντός αυτού διατηρητέου κτιρίου…

Σε ότι αφορά, το σύνολο της αναφερόμενης «υπόθεσης» και των διοικητικών πράξεων της Διοίκησης του Δήμου Περιστερίου, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου, μόνου κατά νόμου αρμόδιου, εκτελεστέες και «μη εκτελεστέες» κατά νόμο, αφορούν μόνο την εκχώρηση σε ιδιώτη, δημοτικού κτιρίου αυστηρά και μόνο, χωρίς κοινόχρηστους χώρους, για την εκμετάλλευσή του ως κυλικείο – αναψυκτήριο, με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να εκχωρεί τελικά και να ορίζει, χωρίς να διαθέτει είτε από το Δ.Σ., είτε από το νόμο εξουσιοδότηση:

α) Κοινόχρηστο Χώρο, πέραν του δημοτικού κτιρίου,

β) Όλο τον κοινόχρηστο χώρο του Ο.Τ. 287 με ουσιαστική μορφή «δουλείας» και στον απόλυτο έλεγχο του ιδιώτη, για 12 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης χωρίς μίσθιο και

γ) Μίσθιο που είναι μικρότερο ακόμη και από το «μίσθιο» που καταβάλουν οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος για την κατάληψη πεζοδρομίου (τραπεζοκαθίσματα) στην ίδια «ζώνη» τιμολόγησης…

Ιστορικό, Αποφάσεις και λόγοι Ακυρότητας Αποφάσεων

1) Η Αρχική Απόφαση Εκχώρησης του Κτιρίου (πρώην Φιλαρμονικής) στο Ο.Τ. 287

Το κτίριο της Φιλαρμονικής, δηλαδή ο οικίσκος που βρίσκεται μέσα στο Ο.Τ. 237 (όλη η 1η Παιδική Χαρά), έχει παραχωρηθεί με την 255/17.9.2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου στην ΔΕΠΑΔΠ (ΑΔΑ: Ω6ΓΦΩΞ2-Β9Φ), προκειμένου αυτή να το αξιοποιήσει ως  «Αναψυκτήριο-κυλικείο» (σχετικό 1).
Με την απόφαση αυτή, η ΔΕΠΑΔΠ έγινε ο αποκλειστικός δικαιούχος  αξιοποίησης του «κτιρίου» της Φιλαρμονικής για 12 ολόκληρα χρόνια, -όπως αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ.-, και συνεπώς μόνο αυτή μπορούσε και μπορεί να προχωρήσει σε ενέργειες ενοικίασης του έναντι μισθώματος σε ιδιώτη ή άλλο φορέα προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως «Αναψυκτήριο-Κυλικείο».

2) Η «μη εκτελεστέα» ανάκληση της 255/17.9.2015 Απόφασης

Στις 29.12.2015, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης, με την 376/29.12.2015 απόφαση του, ανακάλεσε, μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτη Λύκου,  την  αναφερόμενη ποιο πάνω 255/17.9.2015 απόφασή του με το σκεπτικό «η αξιοποίηση του κτιρίου της Φιλαρμονικής από το Δήμο θα ήταν επωφελέστερη από την παραχώρησή του στην ΔΕΠΑΔΠ» (σχετικό 2).

Το μη «εκτελεστέο» της απόφασης
Η συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ουδέποτε μέχρι σήμερα δημοσιεύθηκε στο Διαύγεια (δεν έχει πάρει ΑΔΑ) προκειμένου να γίνει κατά νόμο «εκτελεστή» και γι’ αυτό τυπικά, ουσιαστικά και νομικά είναι «ανίσχυρη» και μη εκτελεστέα, δηλαδή δεν μπορεί να παράγει «έννομα» και κατά την νομική έκφραση «ενοχικά» αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με τον νόμο 3861/2010, άρθρο 4 «Ισχύς των Πράξεων», παρ. 2 «Με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι λοιπές πράξεις που κατά τον παρόντα νόμο αναρτώνται στο Διαδίκτυο δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο» (σχετικό 3).
Να σημειωθεί ακόμη ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι υποχρεωτικά αναρτητέα  στο Διαύγεια, αφού ενέχει  ή αλλιώς παράγει «οικονομικό» αποτέλεσμα, αφού ορίζει ουσιαστικά ότι το Κτίριο (πρώην) της  Φιλαρμονικής θα αξιοποιηθεί καλύτερα από το Δήμο.

Το «νομικά» ανίσχυρο του διαγωνισμού εκχώρησης του κτιρίου της Φιλαρμονικής
Συνεπώς, η διαδικασία του διαγωνισμού εκχώρησης του κτιρίου της Φιλαρμονικής και ολόκληρου του Ο.Τ. 287 (1η Παιδική Χαρά), που ακολούθησε με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, είναι τυπικά, νομικά και ουσιαστικά «ανίσχυρη» και ανύπαρκτη, αφού οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται σε μη «εκτελεστέα»και νομικά ανίσχυρη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

3) Η απόφαση αξιοποίησης του κτιρίου της Φιλαρμονικής και μόνο (χωρίς περιβάλλοντα χώρο)

Στις 17.9.2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου με την 254/17.9.2015 Απόφαση του (ΑΔΑ: 6Ξ4ΞΩΞ2-ΞΙ2) και μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Παν. Λύκου αποφασίζει την αξιοποίηση - εκμετάλλευση του Κτιρίου της Φιλαρμονικής στην 1η Παιδική Χαρά, για κυλικείο-αναψυκτήριο (σχετικό 1).

Σύμφωνα με την απόφαση 254/17.9.2015 του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τα πρακτικά της συζήτησης του θέματος στην συνεδρίασή του στις 17.9.2015, το Σώμα, αποφάσισε την «αξιοποίηση – εκμετάλλευση» του κτιρίου της Φιλαρμονικής και μόνο, χωρίς καμία αναφορά σε πρόσθετο περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο, κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσε να κάνει αφού αυτό δεν επιτρέπεται από το νόμο (σχετικό 4).

Το ίδιο ακριβώς αποφασίσθηκε και με την  ποιο πάνω αναφερόμενη 255/17.9.2015 απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου (εκχώρηση κτιρίου σε ΔΕΠΑΔΠ), με την οποία παραχωρήθηκε  μόνο το κτίριο, χωρίς πρόσθετο περιβάλλοντα χώρο (σχετικό 4).

Η απόφαση  254/17.9.2015, λήφθηκε σύμφωνα με το εισηγητικό έγγραφο του αντιδημάρχου κ. Παν. Λύκου (σχετικό 5) και το σχετικό έγγραφο της 3ης Δημοτικής κοινότητας (σχετικό 6). Και τα δύο έγγραφα, αναφέρουν ρητά ότι ζητείται η «αξιοποίηση» ως κυλικείου – αναψυκτηρίου του κτιρίου της Φιλαρμονικής, χωρίς καμία αναφορά σε περιβάλλοντα χώρο.

Τέλος, ακόμη και στην «ανίσχυρη» νομικά και μη εκτελεστέα απόφαση 376/29.12.2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ανακλήθηκε η 255/17.9.2015 (παραχώρηση κτιρίου Φιλαρμονικής στην ΔΕΠΑΔΠ), δεν υπάρχει καμία αναφορά για παραχώρηση επιπλέον περιβάλλοντα χώρου για το συγκεκριμένο κτήριο, αφού απλώς ανακαλείτε η παραχώρησή του στην Κοινωφελή επιχείρηση.

4) Το Δημοτικό Συμβούλιο και η αρμοδιότητά του στο θέμα της εκμίσθωσης του Κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του Ο.Τ.287 (1ης Παιδικής Χαράς)

Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης), άρθρο 65 «Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου», παρ. 1:
«Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του» και παρ. 3 «Ορίζει τους φόρους, τα τέλη, τα δικαιώματα και τις εισφορές» (σχετικό 7).

Οι αρμοδιότητες αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αποκλειστικές και δεν εκχωρούνται στην Οικονομική ή άλλες Επιτροπές.
Κατά τις προβλέψεις του νόμου 3852/10, μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα και την «εξουσία» να καθορίσει με απόφασή του  ποια δημοτική περιουσία μπορεί να εκμισθωθεί σε ιδιώτη  και ακόμη ποια τα «δικαιώματα» του ιδιώτη πάνω σ’ αυτή, όπως επίσης και ποια η ελάχιστη εισφορά (μίσθιο) που αυτός θα καταβάλλει.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκμίσθωση «μόνο» του Κτιρίου που βρίσκεται μέσα στο Ο.Τ. 287 (πρώην κτίριο Φιλαρμονικής), χωρίς επιπλέον περιβάλλοντα χώρο, όπως αναρμοδίως όρισε με την απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του.

5) Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την εκχώρηση όλου του Ο.Τ. 287 του Δήμου Περιστερίου

Στις 25.2.2016, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Περιστερίου, στην 6η συνεδρίασή της, με την 164/25.2.2016 απόφασή της (ΑΔΑ: 7ΣΧΞΩΞ2-ΚΞ2) όρισε τους όρους της διακήρυξης για την  εκχώρηση όλου του Ο.Τ. 287 (1Η Παιδική Χαρά), στην οποία διακήρυξη (σχετικό 8), καθ’ υπέρβαση των όσων ρητά όριζαν οι αποφάσεις (εκτελεστέες και μη εκτελεστέες) του Δ.Σ. ορίσθηκαν τα εξής:

α) Εκχώρηση σε Ιδιώτη του Κτιρίου μέσα στο Ο.Τ. 287 κτιρίου (πρώην Φιλαρμονικής), συνολικού εμβαδού 134,50 τετρ. μέτρων (άρθρο 2 εδαφ. 2 – σελίδα 2 της διακήρυξης).

β) Εκχώρηση σε Ιδιώτη κοινόχρηστου χώρου μέσα στο Ο.Τ. 287 συνολικής έκτασης 220,33 τετρ. μέτρων σε τρία διαφορετικά σημεία (αναφέρονται ως DESK) χωρίς να καθορίζει και που αυτά βρίσκονται μέσα στο Ο.Τ. (άρθρο 2 εδαφ. 3 – σελίδα 2 της διακήρυξης).

γ) Ελάχιστο μίσθωμα 800 ευρώ το μήνα (τελικά εκχωρήθηκε  με μίσθιο 1.000 ευρώ το μήνα), τιμές που η μεν αρχική αντιστοιχεί σε 2,25 ευρώ/τετρ. μέτρο μίσθιο η αρχική καθορισθείσα τιμή και  σε 2,82 ευρώ/τετρ. μέτρο μίσθιο για το τελικό μίσθιο που προέκυψε (άρθρο 5 εδάφ. 1 – σελίδα 2 διακήρυξης). Σε αντιπαράθεση το καθορισμένο μίσθιο που καταβάλλεται από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την κατάληψη πεζοδρομίου (τραπεζοκαθίσματα) είναι 8.33 ευρώ/τετρ. μέτρο/μήνα/μίσθιο.

δ) Εκχώρηση της ευθύνης της Επίβλεψης και της Φύλαξης όλου του Ο.Τ. 287, στο Ιδιώτη εκμισθωτή (άρθρο 5Α, παρ. 4 – σελίδα 3 της διακήρυξης), όρος που τύποις και ουσία εκχωρεί την κυριαρχία του Δήμου στο Ο.Τ. 287, στον Ιδιώτη επιχειρηματία, αυθαίρετα και χωρίς καμία εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο, και συνολικά από το Νόμο.

6) Η αναρμοδιότητα και μη νομική εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής

Πιστοποιείται, από τις ποιο πάνω αναφερόμενες διατάξεις, ότι μόνο αρμόδιο για  τον καθορισμό  και την περιγραφή του δημοτικού ακινήτου που εκμισθώνεται είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και εκτελεστής της απόφασης του είναι ο Δήμαρχος και μόνο. Σε καμία περίπτωση και με καμία νομοθετική διάταξη δεν εξουσιοδοτείται η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να τροποποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  με την οποία καταρτίσθηκαν οι Όροι της Διακήρυξης για την  εκμίσθωση της πρώτης Παιδικής Χαράς, δηλαδή όλου του Ο.Τ. 287, από την στιγμή που τροποποιεί και υπερβαίνει και τροποποιεί ουσιαστικά και νομικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα έπρεπε να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, αφού  όπως αναφέρθηκε τροποποιεί την αρχική 254/17.9.2015 απόφασή του, κατά το μέρος που περιλαμβάνει υπαίθριους χώρους 220 τετρ. μέτρων και ειδικούς όρους παραχώρησης του ελέγχου όλου του Ο.Τ. 287 (Οικοδομικό τετράγωνο 1ης Παιδικής Χαράς) που κατά 87% αποτελείται από κοινόχρηστους χώρους, των οποίων η εκμίσθωση δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

7) Η Επιτροπή Εκμίσθωσης Ακινήτων και το μη νόμιμο της σύνθεσης της

Η σύνθεση και ο ορισμός της
α) Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 270/81 άρθρο 1 παρ. 1 οι διαγωνισμοί εκμίσθωσης δημοτικών ακινήτων γίνεται από επιτροπή που συγκροτείται από α) τον Δήμαρχο και β) από δύο δημοτικούς συμβούλους.

β) Ο ορισμός των συμβούλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 270/81 άρθρο 1 παρ. 2 γίνεται από το Δημοτικό συμβούλιο που ορίζει και τους αναπληρωτές τους.

Ο μη νόμιμος ορισμός «αναπληρωτή προέδρου» της Επιτροπής
Σε κανένα σημείο του Π.Δ. 270/81 δεν υπάρχει αναφορά ό,τι, είτε εξ’ οφίτσιο, είτε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται «αναπληρωτής» του Δημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής.

Στο Περιστέρι, με την με αριθμ. 36/2.2.2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίσθηκε η Τριμελής Επιτροπή Εκμισθώσεων του Δήμου, στην οποία περιλαμβάνεται και «αναπληρωτής» Προέδρου (ο αντιδήμαρχος Μπέτσης Βασίλης) παρά την μη πρόβλεψη του Π.Δ. 270/81. δηλαδή καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων του και της εξουσιοδότησης που αυτό παρέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που καθιστά «μη νόμιμη» κάθε απόφαση της Επιτροπής στην οποία συμμετέχει στην λήψη της ο «αναπληρωτής» Προέδρου (σχετικό 9).

Αυτό ουσιαστικά δέχεται και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που στην 8267/3158/ 17/02/ 201 (ΑΔΑ: 7ΚΔΒΟΡ1Κ-9ΦΣ) απόφασή της αναφέρει ρητά ότι (ο μεν Πρόεδρος ορίζεται εξ οφίτσιο) τους δύο (2) δημοτικούς συμβούλους της Επιτροπής μαζί με τους Αναπληρωτές τους ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ στην απόφαση αυτή δεν υπάρχει καμία αναφορά για αναπληρωτή Προέδρου ή για πρόβλεψη του Π.Δ. 270/81 γι’ αυτό (σχετικό 10)

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου γνώριζε για την νόμιμη σύνθεση της Επιτροπής Εκμισθώσεων από 16.3.2015, όταν του γνωστοποιήθηκε με το υπ’ αρ.πρωτ. 21197/11391/16-3-2015 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Με βάση τα ποιο πάνω η συμμετοχή του αντιδημάρχου κ. Μπέτση Βασίλη, με την  ιδιότητα του αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Εκμισθώσεων στην λήψη των αποφάσεων της είναι μη νόμιμη, όπως μη νόμιμη είναι κάθε απόφαση που λήφθηκε με την συμμετοχή του στην Επιτροπή…

8) Το ασυμβίβαστο του «Προέδρου» της Επιτροπής Εκμίσθωσης του Ο.Τ. 287 (1η Παιδική Χαρά)

Στις 9 Μαρτίου η Επιτροπή Εκμισθώσεων Ακινήτων του Δήμου Περιστερίου με «Πρόεδρο» τον αναπληρωτή Προέδρου, αντιδήμαρχο Βασίλη Μπέτση, συνεδρίασε και συνέταξε δύο πρακτικά, διενέργειας του προφορικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την Εκμίσθωση του ΟΤ 287 (1Η Παιδική Χαρά). Στο 1ο πρακτικό της Επιτροπής (σχετικό 11) έγινε η κατάθεση των προβλεπόμενων από την διακήρυξη δικαιολογητικών από τους συμμετέχοντες, ο έλεγχός τους και η ανακήρυξη των υποψηφίων που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην πλειοδοσία και στο 2ο πρακτικό (σχετικό 12)  καταγράφηκαν οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων και έγινε η «ανακήρυξη» του πλειοδότη.

Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό συμμετείχε ως φυσικό πρόσωπο ο κ. Ντικούλης Αθανάσιος, επιχειρηματίας καταστημάτων μαζικής εστίασης…

Το ασυμβίβαστο της συμμετοχής του κ. Βασίλη Μπέτση Προέδρου της Επιτροπής
Όπως πιστοποιείται από το κατατεθέν και δημοσιευμένο στο Διαύγεια του Δήμου Περιστερίου ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, του κ. Βασίλη Μπέτση, αυτός είχε στενή οικονομική σχέση με τον κ. Ντικούλη, έχοντας συμμετοχή σε επιχείρηση του τελευταίου (σχετικό 13).
Λόγω αυτής της Οικονομικής σχέσης του με τον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό εκμίσθωσης του ΟΤ 287, κ. Ντικούλη Αθανάσιο, ο κ. Μπέτσης, όφειλε ως «Πρόεδρος» της Επιτροπής Εκμίσθωσης, να δεχθεί τα δικαολογητικά που αυτός προσκόμισε και αμέσως, λόγω του προφανούς και υπαρκτού ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥ, να δηλώσει Αποχή από τις υπόλοιπες ενέργειες της Επιτροπής Εκμίσθωσης για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, και αμέσως να αποχωρήσει καλώντας τον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη που είναι και ο ορισθείς με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκμισθώσεων(οκ. Μπέτσης, έχει ορισθεί παρατύπως αναπληρωτής Προέδρου), να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του Ο.Τ. 287.
Τα δύο αναφερθέντα Πρακτικά της Επιτροπής και η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, δεν έχουν μέχρι σήμερα, 50 ημέρες μετά, δημοσιευθεί στο Διαύγεια, συνεπώς είναι νομικά και τυπικά ανίσχυρα και «ανύπαρκτα».

9) Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ: 1ΣΟΟΡ1Κ-ΙΒ3) που εξέτασε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου  για την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου (Πλατεία) σε Κοινωφελή Επιχείρησή του, επιτρέπεται με απόφαση του Δ.Σ. η παραχώρηση μόνο κτιρίων που ανήκουν στο Δήμο και δεν επιτρέπεται η παραχώρηση για οιονδήποτε λόγο κοινόχρηστων χώρων (σχετικό 14).

10) Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων για την παραχώρηση – εκμίσθωση Δημοτικών Κοινόχρηστων χώρων και Κτιρίων

Σύμφωνα με τον νόμο 3463/2006 (ΚΔ&Κ), άρθρο 192, παρ. 8, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 55 του Ν. 4277/14 (ΦΕΚ 156/01.08.2014 τεύχος Α’), μόνο αρμόδιο για την λήψη απόφασης για την παραχώρηση ή μίσθωση δημοτικών ακινήτων (εκτάσεων ή κτισμάτων) είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα οι διατάξεις αυτές αναφέρουν: 

«8. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικών ακινήτων (εκτάσεων ή κτισμάτων) με μειωμένο μίσθωμα για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ειδικότερα στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας.
Επιτρέπεται επίσης, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, η μακροχρόνια μίσθωση ακάλυπτης δημοτικής έκτασης, με σκοπό, πέραν των τουριστικών δραστηριοτήτων που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2160/1993, όπως ισχύει, την εγκατάσταση και εκμετάλλευση στο μίσθιο επιχειρήσεων αθλητικών δραστηριοτήτων πάσης φύσεως και υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών, καθώς και με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής, που προϋποθέτουν ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή, για διάρκεια μέχρι πενήντα (50) έτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Αστικού Κώδικα» (σχετικό 15).

Σύμφωνα με την αναφερόμενη νομοθετική διάταξη, είναι δυνατή η εκμίσθωση όλου του Ο.Τ. 287 από τον Δήμο Περιστερίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον  με την διακήρυξη εκμίσθωσης του, ο ιδιώτης θα ανακαίνιζε και συντηρούσε με δικές του δαπάνες το δημοτικό ακίνητο και την παραχωρούμενη έκταση.
Στην προκείμενη περίπτωση, ο Δήμος με χρηματοδότηση της Περιφέρειας  ανακαίνισε ο ίδιος όλο το ακίνητο, εκμισθώνοντας όλο το Ο.Τ. 287 μετά την  οριστική αναμόρφωση – ανακαίνιση, πράξη που δεν επιτρέπεται από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

11) Τι προβλέπει το Π.Δ. 270/1981 για την εκμίσθωση Δημοτικών ακινήτων (σχετικό 16)

α) Η εκμίσθωση δημοτικών ακινήτων γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (άρθρο 2 παρ. 2).
β) Η διακήρυξη εκμίσθωσης εκδίδεται από τον Δήμαρχο και μόνο (άρθρο 3).
γ). Η διακήρυξη πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη αναλυτική περιγραφή του ακινήτου (έκταση, θέση, κλπ.)

Όπως «πιστοποιείται» από όλα τα προαναφερθέντα, δεν συμβαδίζουν και δεν συνάδουν με τις διατάξεις του Π.Δ. 270/81 τα εξής:
α)  Το δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε την εκμίσθωση μόνο του κτιρίου που βρίσκεται μέσα στο ΟΤ 287 και όχι επιπλέον περιβάλλοντα κοινόχρηστου χώρου…
β) Δεν υπήρξε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου για την ανάθεση της Επίβλεψης και Φύλαξης του Ο.Τ. 287 στον Ιδιώτη επιχειρηματία, γεγονός που αποτελεί εκχώρηση της κυριαρχίας του Δήμου για τον συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο και «δουλεία» του για 12 ολόκληρα χρόνια…
γ)  Στη διακήρυξη, πέραν της εκχώρησης σε ιδιώτη του κτιρίου μέσα στο Ο.Τ. 287, περιλαμβάνονται και όροι, όπως ο αναφερόμενος στην προηγούμενη παράγραφο για την οποία δεν υπάρχει εξουσιοδότηση της Οικονομικής Επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να προβείτε σε έλεγχο νομιμότητας της εκχώρησης σε ιδιώτη, από το Δήμο Περιστερίου, του Ο.Τ. 287 (1η Παιδική Χαρά), κατά τα οριζόμενα από την σχετική νομοθεσία και τις αρμοδιότητες που αυτή σας έχει ορίσει, να ελέγξετε όλες τις σχετικές με την υπόθεση αποφάσεις της Διοίκησης του Δήμου Περιστερίου και της Οικονομικής Επιτροπής και να προχωρήσετε στην κατά νόμο ακύρωση και ανάκληση τους…

Οι Αιτούντες

α) Παναγιώτης Παπανικολάου

β) Αντωνία Αθανασοπούλου – Βαφειάδου

Δημοτικοί Σύμβουλοι Περιστερίου
            με την παράταξη
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Συνημμένα
1. Απόφαση 255/17.9.2015 Δημοτικού Συμβουλίου Παραχώρησης κτιρίου στο Ο.Τ. 287 στην ΔΕΠΑΔΠ
2. Απόφαση 376/29.12.2015 (μη δημοσιευμένη στο Διαύγεια) Δημοτικού Συμβουλίου ανάκλησης της 255/17.9.2015 απόφασης Δ.Σ. Περιστερίου
3. Νόμος 3861/2010
4. Πρακτικά Δ.Σ. Περιστερίου συνεδρίασης 17.9.2015 με αποφάσεις 254 & 255 Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου
5. Εισηγητικό αντιδημάρχου Παναγιώτη Λύκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου για την λήψη της  255/17.9.2015 απόφασής του
6. Εισηγητικό 3ης Δημοτικής Κοινότητας Περιστερίου για την λειτουργία του κτιρίου στο ΟΤ 287 ως αναψυκτηρίου
7. Νόμος 3852/2010 (Καλλικράτης)
8. 124/25.2.2016 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Περιστερίου – Διακήρυξη εκχώρησης Ο.Τ. 287 σε Ιδιώτη
9. 36/2.2.2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου – Ορισμός Τριμελούς Επιτροπής Εκμίσθωσης Ακινήτων
10. 8267/3158/17.2.2016 Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
11. 1Ο Πρακτικό /9.3.2016 Επιτροπής Εκμίσθωσης Ακινήτων Δήμου Περιστερίου (Δικαιολογητικά Διαγωνισμού για εκχώρηση του Ο.Τ. 287)
12. 2Ο Πρακτικό /9.3.2016 Επιτροπής Εκμίσθωσης Ακινήτων Δήμου Περιστερίου (Ανακήρυξη  Πλειοδότη Διαγωνισμού για εκχώρηση του Ο.Τ. 287)
13. Πόθεν Έσχες αντιδημάρχου Περιστερίου Βασίλη Μπέτση έτους 2013
14. 84201/45486/10.12.2015 Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
15. Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων ν. 3463-2006
16. Π.Δ. 270/81




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου