Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

ΜΕΤΆ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


                                          
          
                                        

 Υπάρχουν αυτοί, που λένε, πως θα μας σώσουν, αλλά λένε συνειδητά ψέματα. Οι άλλοι, που λένε, πως θα μας σώσουν, αλλά είναι ανίκανοι να βρουν τρόπο για να το κάνουν. Εκείνοι, που σκέφτονται κάποιο τρόπο, αλλά είναι αρκετά μαλθακοι ή φοβισμένοι ή βολεμένοι ή εξαγορασμενοι για να τολμήσουν να το προσπαθήσουν. Όσοι επιμένουν ότι χρωστάμε πολλά σε πολλούς και να κάνουμε γαργάρα τις ιδέες για μίαν επίγεια σωτηρία μας. Κάποιοι, που πιστεύουν ακράδαντα ότι θα μας σώσει τελικά (μπορεί και μετά θάνατον) ο Θεός, η Παναγία, ο Χριστός και κατ' επιλογή κάποιος Άγιος. Μερικοί, που δηλώνουν ότι πρέπει να σωθούμε μόνοι μας είτε ατομικά είτε (σπανίως) σαν ομάδα κοινωνική ή ταξική. Αυτοί, που επαναλαμβανουν προς κάθε κατεύθυνση ότι "οι Έλληνες δε σωζομαστε με τίποτα". 
 Όσοι περιμένουν να χάσουν οι κυβερνώντες τις καλοπληρωμένες τους καρέκλες για να τις πάρουν εκείνοι, μόλις εκλεγούν. Οι συγκινημένοι σε πλατείες, αγκαλιές, τηλεοράσεις, εφημερίδες για τη μεγάλη τους επιτυχία να δοκιμάσουν ή - φευ- να ξαναδοκιμασουν τη γνωστή αποτυχημένη συνταγή της αδύνατης διάσωσης των "ασωστων" συμπολιτών τους. Κι είναι κι οι άλλοι, οι πολλοί άλλοι, οι γνωστοί άγνωστοι άλλοι, οι πρώην δικοί σας άλλοι, οι πρώην δικοί τους άλλοι ή νυν κανενός, που σας γύρισαν την πλάτη, το πρόσωπο, έσκισαν τα ψηφοδέλτια σας και έριξαν φούμο στην ακατάσχετη πολυλογία , φημολογία , τρομολαγνια σας. 
 Την Κυριακή των εκλογών κάθισαν σπίτι. Μαγείρεψαν, ξεσκονισαν, έβαλαν μπουγάδα, ρίξανε κανένα συνηθισμένο κι αδιάφορο καβγά για το πόσο γρήγορα τελείωσε κι αυτό το μήνα ο μισθός, η σύνταξη, το επίδομα υπό μορφή 13ου μισθού, τα ψιλά στο κρυμμένο τσαντάκι. Μπορεί να πήγαν και για καφέ, για βόλτα, ακόμη κι ένα υπέροχο μακρινό ταξίδι, βρε αδελφέ. Έτσι κι αλλιώς τα όνειρα των ανθρώπων δεν έχουν ημερομηνία εκλογών. Μόνο καρδιά θέλουν και πείσμα και επιμονή. Αντε τα λέμε ξανά. Οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν. Πότε είπατε ότι θα γίνουν; 
 ΒΙΒΗ ΓΕΩΡΓΆΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου