Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Παγκόσμιο σοκ και θλίψη για την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

                                           

 Παγκόσμιο και σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει η τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων, ένα από τα σύμβολα της πόλης, αλλά και της ανθρωπότητας, από την φωτιά που έκαιγε ανεξέλεγκτη επί 8,5 ολόκληρες ώρες, μεγάλο μέρος του εσωτερικού της.
Ο πλανήτης θρηνεί... Η «ψυχή του Παρισιού», ο περίφημος καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, παραδόθηκε χθες (15/04) το απόγευμα στις φλόγες, με αποτέλεσμα να υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή. Αν και το οικοδόμημα του ναού σώθηκε, ωστόσο η καταστροφή, έστω και μερική, της Notre Dame προκαλεί πλήγμα τόσο για την Γαλλία όσο και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Οι φλόγες κατέκαιγαν τον καθεδρικό ναό για αρκετές ώρες, καταστρέφοντας το 850 ετών κωδωνοστάσιο και τη στέγη.
Οι δύο πύργοι του καθεδρικού ναού σώθηκαν από την καταστροφή. Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ανέφεραν ότι από την πύρινη λαίλαπα γλίτωσε και η πέτρινη πρόσοψη, καθώς και ορισμένα σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, όπως το ακάνθινο στεφάνι. 

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτηρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.
Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και, ανεκτίμητης αξίας, έργα τέχνης ήταν δυνατόν.
Tο καταστροφικό έργο της φωτιάς είναι ανυπολόγιστο, καθώς τα 2/3 της οροφής του ναού καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ από τη φωτιά τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο ναός, με τη συνοδεία της συζύγου του Μπριζίτ και του πρωθυπουργού της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση κι άλλων τμημάτων του ναού και να σβήσουν τελείως τις φλόγες.
Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Notre Dame μαζί», τόνισε ο Μακρόν, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι η βασική δομή του κτηρίου σώθηκε από την καταστροφή.

Συγκλονισμένοι είναι όσοι είδαν μπροστά στα μάτια τους να καίγεται η εμβληματική εκκλησία της γαλλικής πρωτεύουσας.
Αποσβολωμένοι, Παριζιάνοι, τουρίστες - καθολικοί, άθεοι, μουσουλμάνοι - αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Κάποιοι έψαλλαν το Χαίρε Μαρία, άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί την ώρα που γύρω τους «έβρεχε στάχτη»
«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου