Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΗΜΕΡΑ 5η



                                                                            

Τώρα τελευταία σκέφτομαι ότι στην περίοδο της κατοχής, της παλιάς εννοώ, δεν πέθαιναν όλοι από την πείνα, το κρύο, τη στενοχωρια, την υποβάθμιση. Πάντα και παντού κάποιοι πεθαίνουν, αλλά κάποιοι άλλοι τη βγάζουν "καθαρή".
Η ζωή είναι μικρή, αν τη μετράς με τα χρόνια, και μεγάλη με τις μέρες, τις ώρες, τα δευτερόλεπτα.
Αυτό το έχω βάλει και σε ένα ποίημα μου.
Αυτό άσχετο...
Το χρήμα είναι χρήμα συνηθισμένο, όταν πρόκειται για εμάς, τους πολλούς, καθημερινους και αναλωσιμους, είτε είναι σε μετρητά είτε σε μορφή αποτυπωσης, πλαστικό ή κάτι άλλο
Για να φάμε κουλούρι ή τυροπιτα ή μήλο θα πληρώσουμε κι αν δεν έχουμε θα πεινασουμε και θα παρακαλούμε για τίποτε φιλανθρωπιες της συμφοράς ή γεμιστά με ρύζι σκέτο.
Το χρήμα για τους άλλους, τους πλούσιους, τους αστους, τους δικτυωμενους, τους διαπλεκομενους, τους κατεργαρεους ή τους έχοντες μεγαλοιδεατισμο και μεγάλη δημιουργική φαντασία ή και πλαστογραφια πολλάκις είναι κάτι διαφορετικό. Όλοι οι οικονομολογοι, μεταξύ αυτών και ο κος Γιάννης Βαρουφακης, με ένα -ν-, μπορούν άνετα να σας εξηγήσουν πως μέσω χιλίων τρόπων και κόλπων κάτι που αξίζει π.χ. ένα ευρώ, ένα δολάριο, ένα ρουβλι ή ένα γεν μπορεί εύκολα και σύντομα να φουσκωσει, να μεταλλαχθει, να αλλοιωθει και να φτάσει να κοστίζει στη δήθεν ελεύθερη αγορά χιλιάδες χιλιάδων από την αρχική ή την πραγματικά αντικειμενικη του αξία.
Θα μου πείτε, τώρα, τι σημαίνει πραγματική αξία και τι σημαίνει αντικειμενικη;
Είναι γνωστό ότι στην κατοχή απαγορευοταν η βραδινή μετακίνηση.
Έτσι και στον καπιταλισμό απαγορεύεται να σκέφτεσαι ή τουλάχιστον να το υποστηρίζεις.
Τι είπα, όμως και χθες. Μπορείς πάντα να γελάς, να καγχαζεις και να ειρωνευεσαι.
Μέχρι να αποκαλυψετε, ποιο είναι το πραγματικό παιχνίδι του κου Σωρας και ποιος ο απωτερος στόχος του, εγώ θα μειδιω, σα σιτεμενη Τζοκοντα.
Ευτυχώς δεν έχω χρήμα, ούτε από το ένα ούτε από το άλλο και ψωμί πήρα από σήμερα,γιατί αύριο είναι αργία.
Καλό σας βράδυ, αύριο ξημερώνει των Φώτων και καλή μας φώτιση, ότι κι αν σημαίνει αυτό,μιας κι αύριο είναι η έκτη ημέρα.
ΒΙΒΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου