Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΕΝΩ

      

                                      
Δεν είναι καλά τα νέα για την πόλη του Περιστερίου, η οποία σύμφωνα με ευρωπαϊκούς δείκτες και στοιχεία του έργου  LIFE URBANPROOF (χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Life της Ε.Ε.) η πόλη μας βρίσκεται στο «κόκκινο» αναφορικά με τους μελλοντικούς φυσικούς κινδύνους.  Στις αμέσως επόμενες δεκαετίες και μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι κάτοικοι της περιοχής θα έρχονται ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με πλημμυρικά φαινόμενα, με φαινόμενα έντονης δυσφορίας που προκαλούν οι καύσωνες, με υπερβάσεις των ατμοσφαιρικών ρίπων και με αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρισμού για ψύξη.

Σύμφωνα με το άρθρο του Κ. Αρσένη για την «κλιματική κρίση που έρχεται δυτικά» το έργο αξιολόγησε με επιστημονικά κριτήρια, εργαλεία και δείκτες, τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε τρεις αστικές περιοχές της Ένωσης (Ρέτζιο Εμίλια-Ιταλία, Περιστέρι-Ελλάδα, Στρόβολος & Λακατάμια-Κύπρος) με κοινά εν πολλοίς χαρακτηριστικά όπως: η πυκνή αστική δόμηση, οι χώροι πρασίνου, η ύπαρξη βιομηχανικών είτε βιοτεχνικών ζωνών, τα αποθέματα νερού κ.α.

Για να υπολογιστεί η ανθρώπινη δυσφορία σε υψηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης HUMIDEX ο οποίος αντανακλά τις επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης  της πυκνότητας του πληθυσμού. Οι ενδείξεις για το Περιστέρι ήταν στο κόκκινο και ξεπερνούν με διαφορά τα υπόλοιπα δείγματα. Εκτιμήθηκε επίσης η κατανάλωση ηλεκτρισμού για ψύξη, χρησιμοποιήθηκε ο αριθμός ημερών με υψηλή ζήτηση ηλεκτρισμού (CDD) λαμβάνοντας ξανά υπόψη την πυκνότητα πληθυσμού. Κι εδώ η πρωτιά του Περιστερίου είναι εμφανέστατη, ενώ οι υπερβάσεις του όζοντος ξεπερνούν κατά πολύ την οριακή τιμή για ην προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο Κ. Αρσένης για την πόλη του Περιστερίου είναι συγκλονιστικά. Μεταξύ άλλων αναφέρει  την αποτύπωση κινδύνου περιαστικών πυρκαγιών, τον δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς (FWI) μαζί με την κλίση του εδάφους, τον προσανατολισμό και την ευφλεκτότητα. κ.α.

Γενικότερα το Λεκανοπέδιο της Αθήνας θα έπρεπε να έχει συνολικές εκτάσεις πρασίνου που να υπερβαίνουν τις 35.000 στρέμματα (ΕΜΠ, 2011). Ειδικά στο Δήμο Αθήνας το αστικό πράσινο αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής έκτασης του Δήμου που ισοδυναμεί με τέσσερα (4) τ.χλμ. Η αναλογία αυτή μειώνεται στο 2.8-3% της συνολικής επιφάνειας του Δήμου αν οι χώροι πρασίνου υπολογιστούν με βάση την ενεργό φυτομάζα (χωρίς δηλαδή τους εγκαταλελειμένους ή υποβαθμισμένους χώρους).

Η αναλογία του αστικού πρασίνου προς τον πληθυσμό είναι ιδιαίτερα χαμηλή συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις και αυτό είναι εμφανές, στους καύσωνες και στην γενικότερη μικροκλιματική αλλαγή.

Η  πόλη μας είχε την ατυχία να μην διαθέτει καθορισμένο πολεοδομικό σχέδιο, με αποτέλεσμα η ασύδοτη οικοπεδοποίησή της να της στερήσει την ευκαιρία για την δέσμευση μεγάλων ελεύθερων χώρων. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για αποδέσμευση χώρων, το πράσινο είναι λιγοστό, μόλις 0,1-03 τμ ανά κάτοικο. Σε αντίθεση με Καισαριανή, Πεντέλη, Βούλα, Φιλοθέη, Ψυχικό με 131,9 τ.μ.

 Η δημοτική αρχή με γενναία προγράμματα πρασίνου, και οι κάτοικοι με παρότρυνση της διεύθυνσης Πρασίνου, να ξεχυθούν στους δρόμους για άμεση δενδροφύτευση παντού, σε δρόμους, σε στενά και σε σοκάκια. Να πρασινίσει όλη η πόλη να αναπνεύσουν οι κάτοικοι και να μην φαντάζει  το μέλλον των παιδιών μας δυσοίωνο. Αν δεν γίνει τώρα κύριε δήμαρχε οι συνέπειες στο μέλλον θα είναι τρομακτικές. Πέρα από την υποβάθμιση της πόλης, οι κίνδυνοι για την υγεία θα είναι προφανείς και η δικαιολογία ότι δεν ήξερα δεν πρόλαβα δεν θα ευσταθεί. Η τώρα η ποτέ!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου