Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Χαρδαλιάς: Ψήσιμο αρνιού μόνο στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς -Αυστηρά πρόστιμα

                                 

«Μόνοι στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς μας»,  θα ψήσουμε το αρνί το Πάσχα. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Επανέλαβε, δε, ότι «την ημέρα του Πάσχα ισχύει ότι και τις επόμενες ημέρες. «Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών», προσθέτοντας ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις όπως και στις υπαίθριες συγκεντρώσεις θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της προσπάθειας που θα κριθεί τα επόμενα 24ωρα. Κάθε προσπάθεια για συνάθροιση στις πυλωτές, για επισκέψεις στα σπίτια μπορεί να μας επιστρέψει πολλές εβδομάδες πίσω…. Εάν μέσα στο επόμενο τριήμερο δεν είμαστε σοβαροί μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου», προειδοποίησε.
Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας φάνηκε να ενοχλείται τη συζήτηση για το πότε θα ανακοινωθεί η σταδιακή άρση του περιορισμού των μέτρων, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει σήμερα είναι η πιστή τους τήρηση τους», υπογραμμίζοντας ότι «στις 27 Απριλίου να συζητήσουμε τι θα γίνει από εκεί και πέρα».
Υπενθυμίζεται ότι  αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει για πρώτη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,  όταν ανήμερα πρωταπριλιάς είχε τονίζει ότι Μόνο στο φούρνο θα έχουμε τη δυνατότητα φέτος να ψήσουμε αρνί, γιατί «δεν υπάρχει κάποιος που να βάλει να ψήσει αρνί ή κοκορέτσι και να μην μαζευτεί η γειτονιά. Εμείς θέλουμε το συνωστισμό να αποφύγουμε που είναι δεδομένος σε αυτές τις συνθήκες. Επίσης στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις, ξέρετε τι γίνεται στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Μην γελιόμαστε μεταξύ μας. Είναι ένα σημείο που θα μαζευτεί κόσμος….Φέτος θα ψήσουμε το αρνί στο φούρνο μας… Θα μπορέσουν και ο πατέρας μου και ο πεθερός μου φέτος να ψήσουν στο φούρνο», είχε προσθέσει ο κ. Πέτσας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ:
Η προσπάθεια συνεχίζεται, ο κρατικός μηχανισμός αξιολογώντας τα νέα δεδομένα λαμβάνει όλα τα πρόσφορα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί ο στόχος, είναι απαραίτητο και οι συμπολίτες μας να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Πολιτείας, ενεργώντας με υπευθυνότητα και κυρίως τηρώντας τα μέτρα.
Το λέω αυτό γιατί γίνεται πολλή συζήτηση και φτάνουν πολλά ερωτήματα, για το τι ισχύει την ημέρα του Πάσχα. Ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε μέρες, δεν ξέρει ούτε από γιορτές, ούτε αν είναι Πάσχα ή όχι. Ισχύουν, λοιπόν, όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο.
Να το επαναλάβω ακόμη μια φορά. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα. Τέτοιος λόγος μετακίνησης δεν υπάρχει και δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις.
Ρωτούν συνεχώς κάποιοι αν θα στείλουμε την Αστυνομία. Νομίζω ότι ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αφήνουμε στην άκρη τις συνήθειές μας, προκειμένου να προασπίσουμε ένα υπέρτερο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία.
Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη να μας το πει η Αστυνομία, η οποία, όμως, σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί που παραβιάζονται οι νόμοι του ελληνικού Κράτους.
Θα περάσουμε λοιπόν το φετινό Πάσχα στο σπίτι, με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί και μόνο με αυτούς. Το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς. Θα πάμε, προφανώς, και στο φούρνο και στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς να αγοράσουμε γλυκά. Θέλω να το επαναλάβω. Ένα είναι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας. Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων, που, όπως δείχνουν καθημερινά οι στατιστικές, είναι  οι πλέον ευάλωτοι.
Δεν πρέπει να καταστρέψουμε σε λίγες ώρες, όλα αυτά που έχουμε καταφέρει με σκληρή προσπάθεια και με πολλές, μα πάρα πολλές στερήσεις εδώ και πολλές εβδομάδες.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε ακόμα ένα ζήτημα που προκύπτει συχνά τις τελευταίες μέρες και στο οποίο αναφέρθηκε και ο κύριος Καθηγητής. Έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια συζήτηση σχετικά με τη σταδιακή άρση μέτρων. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση, όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά, όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε καθημερινά, λοιπόν, θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και, κυρίως, πότε πρέπει να το κάνουμε.
Η Κυβέρνηση προφανώς και προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα καθημερινά. Τα μέτρα, όμως, ισχύουν ως τις 27 Απριλίου και το μόνο μας μέλημα πρέπει να είναι  το πως θα τα τηρήσουμε ευλαβικά. Αυτό και μόνο.
Υπομονή λοιπόν, ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη οριστικά.  Γιατί τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε, αν χαλαρώσουμε, μπορούν εύκολα, πολύ εύκολα, πιστέψτε με, να ανατραπούν……
…..Μέχρι τις 27 Απριλίου, αυτό που προέχει είναι να τηρήσουμε τα μέτρα. Και το 27 Απριλίου δεν είναι μια «ετσιθελική» λογική, η οποία περνάει μέσα από κάποιες ΚΥΑ ή κάποια Προεδρικά Διατάγματα. Υπάρχει συγκεκριμένο επιστημονικό υπόβαθρο, γιατί μέχρι τις 27 Απριλίου πρέπει να υπάρχουν τα μέτρα αυτά.
Από εκεί και πέρα, με βάση τα δεδομένα, με όλα τα σενάρια τα οποία μια σοβαρή Κυβέρνηση έχει κάτσει και σκέφτεται και σχεδιάζει και συζητά, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτή την συζήτηση. Είναι πολύ πρόωρο. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή, είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός. Και, δυστυχώς, περνάει μια λογική ότι, εντάξει, το έχουμε ξεπεράσει.
Δεν έχουμε ξεπεράσει τίποτα. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Για αυτό λέμε μέχρι τις 27 Απριλίου. Εάν μέσα στο επόμενο τριήμερο δεν είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί, όπως ήμασταν συντριπτικά όλο αυτόν τον καιρό, μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου. Και είναι κάτι το οποίο το λέει και η επιστημονική κοινότητα, το λέμε και όσοι ασχολούμαστε με το επιχειρησιακό σκέλος.
Άρα αυτό που προέχει, η συζήτηση που προέχει αυτή την στιγμή, είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς, με την υπομονή και την επιμονή και την καρτερικότητα που έχουμε δείξει όλες αυτές τις εβδομάδες. Μέχρι τις 27 Απριλίου υπάρχουν αρκετές μέρες. Δεν πρέπει να κάνουμε  τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που λένε τα μέτρα. Και στις 27 Απριλίου να συζητήσουμε ο,τιδήποτε άλλο.
Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου