ΥΛΙΚΑ
Υλικά:
300γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300γρ. σιμιγδάλι ψιλό
300γρ. καρύδια θρυμματισμένα
8 αυγά χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
1/2κ.γ. κανέλα τριμμένη
2 πρέζες γαρύφαλλο
50ml.κονιάκ
1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά για το σιρόπι:
500ml.νερό
500γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
1 στικ κανέλας
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
2Στη
συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι, τα καρύδια
το κονιάκ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το
μείγμα. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε στην άκρη.
3Στον
κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και με το σύρμα
χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
4Ρίχνουμε
σε δόσεις τη μαρέγκα στο μπολ με τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μαρέγκα στο μείγμα. Δεν
ανακατεύουμε δυνατά για να μην χάσει τον αέρα του το γλυκό
5Βουτυρώνουμε
και αλευρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαμέτρου 25*35εκ. αδειάζουμε το
μείγμα μέσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον
αέρα για 45-50 λεπτά.
6Αφού
ψηθεί το γλυκό κάνουμε τρύπες με ένα μαχαίρι και αδειάζουμε από πάνω το
κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό για 20-30 λεπτά να κρυώσει κόβουμε σε
μερίδες και σερβίρουμε.
7Εκτέλεση
για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μέσα και με το
που πάρουν μια βράση και διαλυθεί η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά
και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Όταν σιροπιάσουμε το γλυκό πρέπει πάντα η καρυδόπιτα να είναι ζεστή κατευθείαν από το φούρνο και το σιρόπι κρύο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου