Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Απλήρωτες οι συμβασιούχες καθαρίστριες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Περιστέρι

                                                            

Από τον Σεπτέμβριο έχουν να πληρωθούν οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων στο δήμο Περιστερίου, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης να πληρώνονται τρεις φορές το χρόνο αντί με πάγια μηνιαία αντιμισθία.
Απαράδεκτη απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις άθλιες εργασιακές σχέσεις που βιώνουν οι καθαρίστριες, οι οποίες στερούνται δικαιωμάτων και ζουν μόνιμα σε εργασιακή ανασφάλεια.  
Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος δασκάλων "Ελλη Αλεξίου" τονίζει ότι, θεωρεί απαράδεκτη την διαχειριστική λογική της δημοτικής αρχής Περιστερίου, που αυθαίρετα παρακρατά το 35% με 40% από την τρίτη δόση της κρατικής επιχορήγησης που αφορά την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων, προκειμένου να πληρώσει τις συμβασιούχες καθαρίστριες.
Με αυτό τον τρόπο επισημαίνει ο σύλλογος, ο δήμος δεν διεκδικεί την άμεση μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών, και ενισχύει την λογική των μειωμένων κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
Η αυξανόμενη υποχρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια στα σχολεία, αδυνατεί να καλύψει τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες (ΔΕΚΟ, πετρέλαια, αναλώσιμα) με αποτέλεσμα τα ταμεία να είναι κυριολεκτικά άδεια.
Ο "Δυτικός Λόγος" επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Μ. Κακλαμάνο ο οποίος επεσήμανε ότι, πράγματι κρατήθηκε ένα ποσό για να πληρωθούν οι καθαρίστριες τον Σεπτέμβριο, από κει και πέρα όμως παραμένουν απλήρωτες με ευθύνη της πολιτείας.
"Έχουν μειωθεί τα κονδύλια τα τελευταία χρόνια" τόνισε και συνέχισε "ωστόσο θέλω να επισημάνω ότι η λειτουργία των σχολείων παραμένει άψογη, αφού υποστηρίζεται χρηματικά στα λειτουργικά της έξοδα".
Φαίνεται τελικά ότι οι ανησυχίες των γονιών, σχετικά με τα έξοδα των σχολείων τα οποία θα επωμίζονται οι δήμοι και κατ' επέκταση οι δημότες, βγαίνουν αληθινές.
Ήδη ο δήμος Περιστερίου ψήφισε επιχορήγηση 70.000 ευρώ η οποία θα αποπληρώσει τον εξοπλισμό 8 ολοήμερων νηπιαγωγείων, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα έπιπλα, κρεβατάκια, καρέκλες,τραπεζάκια κλπ.
Το μπαλάκι τελικά πέφτει στους δήμους όσον αφορά, δαπάνες, εξοπλισμό, καθαρισμό και ότι έχει να κάνει με την λειτουργία των σχολείων. Η πολιτεία αφήνει ένα τεράστιο κενό και αφήνει να βγάλουν οι δήμοι τα κάστανα από τη φωτιά. Το ερώτημα βέβαια είναι, εάν οι δήμοι είναι σε θέση να επιχορηγούν και τι είδους κονδύλια θα κόβονται, από τη στιγμή που ελάχιστοι διαθέτουν πλεονάσματα. Ένας από αυτούς είναι και ο δήμος Περιστερίου. Τι γίνεται όμως με τους άλλους δήμους;
Ρούλα Τικοπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου