Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Κινηματογραφικές Αυγουστιάτικες βραδιές στο Άλσος Περιστερίου


                                                                               


Οι φετινές πετυχημένες καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μουσικές ανάσες, αισιοδοξίας και χαράς» στο Άλσος Περιστερίου (στάση Μετρό «Ανθούπολη»), θα επανέλθουν τον Σεπτέμβριο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων. Ο Δήμος Περιστερίου για τον Αύγουστο, διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές, ώρα έναρξης 8.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ και ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία “Γοριλομπελάδες”, Οικογενειακή Ισπανική ταινία 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 86', Σκηνοθεσία: Άντρες Σάερ. Με τους: Κλαούντια Αμπάτε, Χοάν Σουλά, Πέρε Πονς. Ο

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 και ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία “Τα παράπονα στο Δήμαρχο”, Ιταλική κωμωδία 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 92', Σκηνοθεσία: Σαλβατόρε Φικάρα, Βαλεντίνο Πικόνε. Με τους: Σαλβατόρε Φικάρα, Σαλβατόρε Πικόνε.

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Νοτιάς”, Ελληνική δραματική κομεντί 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99'
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης. Με τους: Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννη Νιάρρο, Θέμη Πάνου, Ταξιάρχη Χάνο, Μελισσάνθη Μάχουτ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 και ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Ο Βασιλιάς των λιονταριών”, Αμερικανική περιπέτεια 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 118', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 και ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Βρε καλώς τους!”, Γαλλική κωμωδία 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 92'
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβερόν. Με τους: Κριστιάν Κλαβιέ, Αρί Αμπιτάν, Έλσα Ζιλμπερστάιν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 και ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Αστερίξ: Τo μυστικό του μαγικού ζωμού”, Γαλλική παιδική ταινία | Animation 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 85', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Λουί Κλισί, Αλεξάντρ Αστιέ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 και ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Έρωτας αλά Καταλανικά”, Ισπανική κωμωδία 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99', Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάζαρο. Με τους: Ντάνι Ροβίρα, Κλάρα Λάγο, Κάρα Ελεχάλδε, Κάρμεν Μάτσι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 και ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Ψυχρά κι ανάποδα 2”, Αμερικανική ταινία | Animation 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 103', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 και ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Ο κύριος Όβε”, Σουηδική δραματική κομεντί 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 116', Σκηνοθεσία: Χάνες Χολμ. Με τους: Ρολφ Λάσγκαρντ, Ζόζαν Άγκουν , Φίλιπ Μπεργκ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 και ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Στην Κορυφή του Κόσμου”, Γαλλική ταινία | Animation 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 81', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Ρεμί Σαγιέ.




Υπέρταση: Πέντε σίγουρες κινήσεις που ρίχνουν την πίεση χωρίς φάρμακα

                                        
Η υπέρταση είναι μια νόσος που εξελίσσεται σιωπηρά και θέτει σε μέγιστο κίνδυνο την καρδιά μας. Προτού ακόμη φτάσουμε στο σημείο να χρειαστούμε φαρμακευτική αγωγή για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές κινήσεις που μπορούν να καταστήσουν αχρείαστη την αγωγή
Ποιες είναι οι πλέον αποτελεσματικές κινήσεις για να διατηρήσουμε την πίεση του αίματος σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς και να την μειώσουμε σε περίπτωση που είναι ελαφρώς αυξημένη; Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις.
Το πιο αποτελεσματικό βήμα για τη ρύθμιση της πίεσης είναι η μείωση του αλατιού. Μάλιστα η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού που κυμαίνεται στα 10-12 γρ. στο μισό δηλαδή στα 5-6 γρ. ημερησίως θεωρείται εξίσου αποτελεσματική όσον αφορά τη ρύθμιση της πίεσης με τη λήψη ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου.
Ακόμη και αν αρχικά δυσκολεύεστε να μειώσετε το αλάτι, φροντίστε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια, τα πεπόνια, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, οι ντομάτες, το μπρόκολο, η πιπεριά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το υπερβάλλον νάτριο. Καθημερινά συνιστώνται τα 3,5-4,6 γρ. καλίου τα οποία θα προσλάβετε βάζοντας στο πιάτο σας:
• Ένα αχλάδι, δύο βερίκοκα και μια μπανάνα την ημέρα, δηλαδή 4-5 μερίδες φρούτων (μια μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μικρό φρούτο, μισό φλιτζάνι χυμό ή ¼ φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα).
• Μια ντοματοσαλάτα με αγγούρι και μια σαλάτα μαρούλι ή λάχανο-καρότο δηλαδή 4-5 μερίδες λαχανικών την ημέρα (μια μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή σε ½ φλιτζάνι βρασμένα).
• Εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, ντομάτες, πιπεριές, ακτινίδια και φράουλες που είναι πλούσιες πηγές της βιταμίνης C στην οποία βάσει ερευνών αποδίδεται αντιυπερτασική δράση.
Τρία ακόμη βήματα που μειώνουν την πίεση
Χάστε βάρος Μια απώλεια βάρους της τάξεως των πέντε κιλών έχει φανεί ότι οδηγεί σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4,4 mmHg και της διαστολικής κατά 3,6 mmHg. Επιπλέον η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση τυχόν χορηγούμενης αντιυπερτασικής αγωγής.
Περπατήστε Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων, στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση της πίεσης. Συνιστώνται τα 30’ άσκησης 3-5 φορές την εβδομάδα. Είναι απαραίτητο πάντως να έχετε ελέγξει την πίεσή σας πριν ασχοληθείτε με ένα άθλημα, επειδή αν ήδη έχετε υπέρταση, τότε μπορεί να επιβαρύνετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα.
Κόψτε το κάπνισμα Τη στιγμή που καπνίζετε η πίεσή σας ανεβαίνει και παραμένει υψηλή για τα επόμενα 20-30 λεπτά. Το κάπνισμα αποτελεί έναν σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται όταν συνδυάζεται με την υπέρταση και την αυξημένη χοληστερόλη – κάτι που δυστυχώς αποτελεί σύνηθες σενάριο.
πηγή: ygeiamou.gr

Τουρισμός για Όλους: Βγήκαν οι τελικοί δικαιούχοι

                                                           
Ανακοινώθηκαν οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» από το υπουργείο Τουρισμού στην ιστοσελίδα https://www.tourism4all.gov.gr/.
Το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για να ενισχύσει τους δικαιούχους ώστε να απολαύσουν διακοπές στη χώρα μας από τον Ιούλιο ως και το τέλος του έτους. Μέσω του «Τουρισμός Για Όλους» επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι προσφέροντας ειδικές τιμές.
Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι και τα ωφελούμενα μέλη του e -voucher:
-επιλέγουν κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων και με δική τους ευθύνη κάνουν τη σχετική κράτηση αναφέροντας ότι είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους » του υπουργείου Τουρισμού και κάτοχοι e-voucher.
-Aπό το μητρώο παρόχων ενημερώνονται για την δηλωθείσα, από τον πάροχο, τιμή συνεργασίας. Η τιμή συνεργασίας επιδοτείται από το πρόγραμμα σε ποσοστό 50% (ή 60% ως ορίζεται) και με ανώτατο ποσό τα 30€/το άτομο/ανά διανυκτέρευση και ο δικαιούχος συμμετέχει πληρώνοντας το υπόλοιπο.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Προβολές παιδικών ταινιών στα πάρκα και τις πλατείες του Δήμου Περιστερίου



                                    
Με μεγάλη επιτυχία, ο Δήμος Περιστερίου διοργανώνει προβολές παιδικών ταινιών για τα παιδιά και τους γονείς στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης, με ελεύθερη είσοδο! Μέχρι και το τέλος του Ιουλίου οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν παιδικό κινηματογράφο, με πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων. Ώρα έναρξης 20.30.
Το πρόγραμμα των προβολών συνεχίζεται ως εξής:
Δευτέρα 13/7, Πλατεία Λόφου Αξιωματικών: Προβολή της ταινίας: «Απίθανο Κοάλα»
Τρίτη 14/7, Πλατεία Δασκαλογιάννη - Μπουρνάζι: Προβολή της ταινίας: «Γατοσυμμορία: Η Αρχή»
Τετάρτη 15/7, Πλατεία Γιαννάκου – Ανθουπολη: Προβολή της ταινίας: «Ντιλιλί στο Παρίσι»
Πέμπτη 16/7, Πλατεία Αγ. Γεωργίου - Αγ. Ιερόθεος: Προβολή της ταινίας: «Ο Πίνκι και οι Πειρατές»
Παρασκευή 17/7, Βιοκλιματικό Πάρκο Χωράφας: Προβολή της ταινίας: «Ο Μικρός Νικόλας πάει Διακοπές»
Σάββατο 18/7, Πάρκο Νέας Ζωής: Προβολή της ταινίας: «Ο Λούης και οι Εξωγήινοι»
Κυριακή 19/7, Πάρκο Τσαλαβούτα: Προβολή της ταινίας: «Αστέριξ και το Μαγικό Φίλτρο»
Δευτέρα 20/7, Πλατεία Λόφου Αξιωματικών: Προβολή της ταινίας: «Αστερίξ και το μαγικό φίλτρο»
Τρίτη 21/7, Πλατεία Δασκαλογιάννη - Μπουρνάζι: Προβολή της ταινίας: «Επικίνδυνες ψαρικές αποστολές»
Τετάρτη 22/7, Πλατεία Γιαννάκου – Ανθούπολη: Προβολή της ταινίας: «Ο Μικρός Νικόλας πάει διακοπές»
Πέμπτη 23/7, Πλατεία Αγ. Γεωργίου - Αγ. Ιερόθεος: Προβολή της ταινίας: «Η Ντιλιλί στο Παρίσι»
Παρασκευή 24/7, Βιοκλιματικό Πάρκο Χωράφα: Προβολή της ταινίας: «Πίνκι και οι Πειρατές»
Σάββατο 25/7, Πλατεία Προβελεγγίου: Προβολή της ταινίας: «Απίθανο Κοάλα»
Κυριακή 26/7, Πάρκο Τσαλαβούτα: Προβολή της ταινίας: «Γατοσυμμορία: Η Αρχή»
Δευτέρα 27/7, Πλατεία Λόφου Αξιωματικών: Προβολή της ταινίας: «Γοριλομπελάδες»
Τρίτη 28/7, Πλατεία Δασκαλογιάννη – Μπουρνάζι: Προβολή της ταινίας: «Ουπς, ο Νώε χάθηκε»
Τετάρτη 29/7, Πλατεία Γιαννάκου - Ανθουπολη: Προβολή της ταινίας: «Οι Φυλακές του Χρυσού Αυγού»
Πέμπτη 30/7, Πλατεία Αγ. Γεωργίου - Αγ. Ιερόθεος: Προβολή της ταινίας: «Η απίθανη ιστορία του Γιγάντιου Αχλαδιού»
Παρασκευή 31/7, Βιοκλιματικό Πάρκο Χωράφας: Προβολή της ταινίας: «Μάγια η Μέλισσα»
               

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ


                                                       
 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου σε συνεδρίασή του στις 9/7/2020, μετά από διεξοδική συζήτηση, κατά πλειοψηφία κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα για τον περιορισμό – απαγόρευση των διαδηλώσεων, που έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις – λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει και να στιγματίσει τις λαϊκές διεκδικήσεις εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο».
Η πόλη του Περιστερίου έχει μεγάλη και βαριά παράδοση μαζικών λαϊκών αγώνων. Δεν ξεχνάμε ότι το Περιστέρι από «χωράφι» έγινε πόλη με βασικές υποδομές μέσα από διεκδικήσεις, με εκατοντάδες πορείες και συγκεντρώσεις στα υπουργεία, συλλήψεις και διώξεις. Με τον ίδιο τρόπο σε πιο μαύρες εποχές κατάφεραν οι Περιστεριώτες να κλείσουν το λιγνιτωρυχείο και τις στοές του θανάτου.
Δεν θα επιτρέψουμε για κανέναν λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση.»



Ο Πρόεδρος του
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ




ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΩΛΟΣ

Αμερικανός καρδιολόγος «αποκαλύπτει» ποιο είναι το καλύτερο ψωμί

                                                         
Ο Dr. Steven Gundry συμβουλεύει να μένουμε μακριά από τις “λεκτίνες” ή αλλιώς τοξικές, φυτικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, αλλά και σε προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Όπως λέει ο ίδιος, όταν καταναλώνουμε λεκτίνες, “προκαλούν ένα είδος χημικού πολέμου στο σώμα μας”, που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις οι οποίες οδηγούν σε αύξηση του βάρους και σε προβλήματα υγείας.
Και τότε τι θα τρώμε;
Σύμφωνα με τον Dr. Steven Gundry λοιπόν, το μόνο ψωμί που μπορούμε να τρώμε είναι αυτό το οποίο φτιάχνεται με αλεύρι αμυγδάλου, σπόρων και καρύδας και δεν περιέχει καθόλου σιτηρά, ταιριάζοντας απόλυτα σε μία διατροφή χωρίς λεκτίνη.
 27 Ιουλίου 2020

Παπαθανάσης: «Ούτε τον Αύγουστο τα πανηγύρια»

                    

«Η κοινή λογική λένε ότι πάνε έως τέλος Αυγούστου για αναστολή», είπε στο MEGA o υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπούν τα πανηγύρια καθότι είναι το μοναδικό σημείο που πατήσαμε φρένο, διότι δεν λειτούργησαν με τους κανόνες που είχαμε ανακοινώσει. Επομένως, κατά την εκτίμησή μου δεν θα επιτραπούν τα πανηγύρια τον Αύγουστο».
Μεταξύ άλλων  ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως ,η ελληνική οικονομία επανεκίνησε καλά, παρά τα δεδομένα προβλήματα λόγω κορωνοϊού.
«Ξεκίνησε και ξεκίνησε καλά η οικονομία. Είμαστε σε χρονιά ύφεσης, αλλά θέλουμε όσο το δυνατόν μικρότερη ύφεση, για να βρεθούμε σε καλύτερο σημείο το 2021 και να επιταχύνουμε» τόνισε.Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν δεύτερο lockdown δεν θα υπάρξει με την έννοια που έλαβε χώρα το πρώτο.
«Είμαστε πιο έξυπνοι, με εργαλεία πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του Covid-19. Ίσως έχουμε τοπικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορωνοϊού» είπε.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, ενώ όπως γνωστοποίησε στις 15 Οκτωβρίου θα γνωστοποιηθούν οι ελληνικές προτάσεις στην Ευρώπη.
 27 Ιουλίου 2020

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Δημογραφικό: Η πιο απειλητική διάσταση της Ελληνο-τουρκικής κρίσης

                                                                           
Καμπανάκι για τη δημογραφική συρρίκνωση της χώρας κρούει μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet (14 Ιουλίου 2020) και αφορά την πληθυσμιακή εξέλιξη σε 195 χώρες του πλανήτη ως το 2100. Μάλιστα αν δει κανείς τις δημογραφικές εξελίξεις στην Τουρκία εύκολα μπορεί να δει την ανάγκη για ανάληψη εθνικής δράσης στο μέτωπο των γεννήσεων πριν βέβαια να είναι αργά.
Όπως καταγράφει η ανάλυση στην Ελλάδα ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει και στα 4,5 εκατομμύρια καθώς έχει έναν από τους πέντε χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας παγκοσμίως και η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί έως το τέλος του αιώνα.
Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης γονιμότητας για την Ελλάδα πριν μια τριετία ήταν στο 1.42 και αναμένεται να ελαττωθεί στο 1.29 στο μέσο του αιώνα και αντίστοιχα στο 1.19 στο τέλος του.
Έτσι για την  Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθυσμός το 2100 θα κυμαίνεται περίπου από 4.5  έως 5.5.
Τα στοιχεία της έρευνας που χρησιμοποιεί μοντέρνα στατιστικά μοντέλα για τη θνητότητα, τη γονιμότητα αλλά και για την μετανάστευση, συνοψίζουν ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Μιχάλης Λιόντος, Ευστάθιος Καστρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοντέλο προβλέπει την εξέλιξη του δείκτη γονιμότητας με βάση τις μεταβολές στο επίπεδο της εκπαίδευσης των γυναικών αλλά και το ποσοστό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που έχουν πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης.
Ανάλογη ελάττωση του πληθυσμού προβλέπεται για χώρες όπως  είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Σκανδιναβικές χώρες. Άξιο λόγου είναι ότι αύξηση του πληθυσμού προβλέπεται για τη Τουρκία, περισσότερο από100 εκατομμύρια το 2100.
Το πληθυσμιακό «νήμα» κόβει η Ινδία που παρά τη μείωση του πληθυσμού της θα έχει περίπου 1 δισεκατομμύρια κατοίκους, ακολουθούμενη από την Νιγηρία που θα έχει περίπου 750 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κίνα θα είναι πλέον η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό περίπου 700 εκατομμυρίων.
Σημειώνεται ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο, ο δείκτης γονιμότητας του πληθυσμού είναι κάτω από 2.1, δηλαδή αντιστοιχούν λιγότερα από 2 παιδιά σε κάθε ζευγάρι. Ως εκ τούτου, ο πληθυσμός στη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Κίνα έχει λάβει την κατιούσα και πιθανότατα να εξακολουθήσει μέχρι το τέλος του αιώνα.
Με δεδομένο ότι το βιοτικό επίπεδο βελτιώνεται παγκοσμίως, η πτώση του δείκτη γονιμότητας αναμένεται να γενικευθεί τα επόμενα χρόνια στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα εμφανίσει πτώση από το επίπεδο του 2.1 μεταξύ του 2025 και του 2034, φτάνοντας στο κατώτερο σημείο του 1.36 στο μέσο του αιώνα περίπου. Με την πρόγνωση ότι θα αυξηθεί και η ηλικία τεκνοποίησης, θα φτάσει το  1.52 προς το τέλος του αιώνα.
Συνεπώς, ο παγκόσμιος πληθυσμός του πλανήτη θα φτάσει στο μέγιστο αριθμό των 9.7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων το 2064 για να υποχωρήσει στα 8.8 δισεκατομμύρια το 2100 ή θα κυμαίνεται από 6.9 έως 13.6 δισεκατομμύρια.
Aftodioikisi.gr

Αγιά Σοφιά: Σήμερα η προκλητική φιέστα του Ερντογάν

                                       
Μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει σήμερα
το πρωί ως τζαμί…
Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν χθες τις πρόβες τους και όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα πάντα είναι έτοιμα για την «φιέστα» που έχει στήσει ο Ερντογάν, για την μουσουλμανική προσευχή στο ιστορικό ορθόδοξο μνημείο.  
Οπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στην γείτονα χώρα, από το πρωί αναμένονται περίπου 1.500 άτομα για προσευχή, αλλά η είσοδος θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένα μέτρα, λόγω της διασποράς του κορωνοϊού. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά για την σημερινή φιέστα των Τούρκων, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.
 24 Ιουλίου 2020

Κόρινθος: Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

                                                         
H πυρκαγιά είναι πλέον σε ύφεση και με την γενική εικόνα της πολύ καλή, όπως τόνισε αργά χθες το βράδυ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που βρίσκεται από την πρώτη ημέρα στο σημείο και συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συντρέχουν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα κυρίως στις περιοχές Γαλατάκι και Ντράσα.
Επίσης, ο αντιστράτηγος αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογράμμισε: «Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».
24 Ιουλίου 2020

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις «Μουσικές ανάσες, αισιοδοξίας και χαράς» στο Άλσος Περιστερίου




                           
Μεγάλη απήχηση έχουν οι φετινές καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις «Μουσικές ανάσες, αισιοδοξίας και χαράς» στο Άλσος Περιστερίου (στάση Μετρό «Ανθούπολη»), με πρώτη προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια όλων. Είσοδος ελεύθερη παντού!
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει γωνιές μουσικής, με τραγούδια που αγαπήσαμε από ταλαντούχους μουσικούς, καθώς και κινηματογραφικές προβολές με επιλεγμένες Ευρωπαϊκές κωμωδίες των τελευταίων ετών, τις καλύτερες παιδικές ταινίες για τους μικρούς μας φίλους  μεταγλωττισμένες στα Ελληνικά και μοναδικές παραστάσεις Καραγκιόζη.
«Μουσικές Ανάσες» καθημερινά στις 8 το βράδυ, με την Έλενα Δεληχρήστου, μας συντροφεύει με μελωδίες που προέρχονται από την παράδοσή μας, μέχρι και σύγχρονες συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, τον Αλέξανδρο Παλατιανό παρέα με τα πλήκτρα του και τη Χρύσα Κοφινάκου με το βιολί της μας ταξιδεύουν μελωδικά στις όμορφες βόλτες μας, τον Κωνσταντίνο Παπασωτηρίου μας τραγουδά και μας ψυχαγωγεί και τον Γιώργο Γιαννή μας τραγουδήσει ό,τι αγαπάει... και την Δήμητρα Κασκάνη με τα υπέροχα χορευτικά φλαμένκο.
Χορηγοί των εκδηλώσεων: ΛΑΚΙΩΤΗΣ και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ.

Το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών και παραστάσεων θεάτρου σκιών με ώρα έναρξης 8.30 το βράδυ συνεχίζεται ως εξής:
                                                      


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Φαντασία”, Ελληνική δραματική 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 96'
Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς. Με τους: Στέλιο Μάινα, Γιάννη Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ρένα Μόρφη.

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση Καραγκιόζη “Το μαγεμένο δένδρο”.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 και ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία “Μάρνι, μια τρελή συμμορία”, Γερμανοβελγική παιδική ταινία | Animation 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 85', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Κριστόφ Λόουενσταϊν, Βόλφγκανγκ Λόουενσταϊν.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 και ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Μην ενοχλείτε, παρακαλώ!” Γαλλική κωμωδία 2014 | Έγχρ. | Διάρκεια: 79'. Σκηνοθεσία: Πατρίς Λεκόντ. Με τους: Κριστιάν Κλαβιέ, Καρόλ Μπουκέ, Ρόσι ντε Πάλμα.

ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση Καραγκιόζη “Στη φωλιά του γορίλα”.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Η Ρόζα της Σμύρνης”, Ελληνική δραματική 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95', Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας. Με τους: Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιούλικα Σκαφίδα.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση Καραγκιόζη “Στη φωλιά του γορίλα”.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 και ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Γατο... συμμορία: Η αρχή”, Μεξικάνικη ταινία | Animation 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 89', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Αντρές Κούτουριερ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 και ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Για καλό και για κακό”, Γαλλοβελγική κομεντί 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 100'
Σκηνοθεσία: Καρίν Ταρντιέ. Με τους: Φρανσουά Νταμιέν, Σεσίλ ντε Φρανς, Γκι Μαρσάν, Αντρέ Βιλμς. Ένας άντρας μαθαίνει τυχαία πως ο άνθρωπος που τον ανέθρεψε δεν είναι ο πατέρας του και ξεκινά την αναζήτηση του βιολογικού, γεγονός που θα τον φέρει απέναντι σε ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις.

ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση “Ο Καραγκιόζης ψαράς”.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Ο μαγικός καθρέφτης”, Ελληνική κωμωδία 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 101', Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας. Με τους: Μάκη Παπαδημητρίου, Ζέτα Δούκα, Ελένη Κοκκίδου, Κώστα Κόκλα.

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση “Ο Καραγκιόζης ψαράς”.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 και ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία “Η απίστευτη ιστορία του γιγάντιου αχλαδιού”, Δανέζικη παιδική ταινία | Animation 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 82', Σκηνοθεσία: Αμάλιε Νέσμπι Φικ, Γιόργκεν Λένταμ, Φίλιπ Αϊνστάιν Λίπσκι.

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 και ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Είναι για το καλό σου”, Ισπανική κωμωδία 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 93'
Σκηνοθεσία: Κάρλος Θερόν. Με τους: Χαβιέ Καμάρα, Χοσέ Κορονάδο, Ρομπέρτο Άλαμο.

ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση “Ο Καραγκιόζης βαρκάρης”

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία “Οι Αόρατες”, Γαλλική κοινωνική 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 102',
Σκηνοθεσία: Λουί - Ζιλιέν Πετί. Με τους: Οντρέ Λαμί, Νοεμί Λβόβσκι, Κορίν Μασιερό, Ντέμπορα Λουκουμόεβα.

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση “Ο Καραγκιόζης βαρκάρης”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 και ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Επικίνδυνες ψαρικές αποστολές”, Μαλαισιανή παιδική ταινία | Animation 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 93', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Άουν Χόε Γκο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία “Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει”, Αμερικανική μουσική ταινία 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 130', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ. Με τους: Έμιλι Μπλαντ, Έμιλι Μόρτιμερ, Μέριλ Στριπ, Κόλιν Φερθ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει”, Αμερικανική μουσική ταινία 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 130', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ. Με τους: Έμιλι Μπλαντ, Έμιλι Μόρτιμερ, Μέριλ Στριπ, Κόλιν Φερθ.

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση “Ο Καραγκιόζης και το φάντασμα”

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ
Ταινία: “EL GRECO”, Ελληνική εποχής 2007 | Έγχρ. | Διάρκεια: 119'
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής. Με τους: Νικ Άσντον, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Λάκης Λαζόπουλος, Λάγια Μαρούλ, Δήμητρα Ματσούκα.

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
Θέατρο Σκιών: Παράσταση “Ο Καραγκιόζης και το φάντασμα”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ και ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία “Γοριλομπελάδες”, Οικογενειακή Ισπανική ταινία 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 86', Σκηνοθεσία: Άντρες Σάερ. Με τους: Κλαούντια Αμπάτε, Χοάν Σουλά, Πέρε Πονς. Ο

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 και ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία “Τα παράπονα στο Δήμαρχο”, Ιταλική κωμωδία 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 92', Σκηνοθεσία: Σαλβατόρε Φικάρα, Βαλεντίνο Πικόνε. Με τους: Σαλβατόρε Φικάρα, Σαλβατόρε Πικόνε.

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Νοτιάς”, Ελληνική δραματική κομεντί 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99'
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης. Με τους: Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννη Νιάρρο, Θέμη Πάνου, Ταξιάρχη Χάνο, Μελισσάνθη Μάχουτ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 και ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Ο Βασιλιάς των λιονταριών”, Αμερικανική περιπέτεια 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 118', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 και ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Βρε καλώς τους!”, Γαλλική κωμωδία 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 92'
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβερόν. Με τους: Κριστιάν Κλαβιέ, Αρί Αμπιτάν, Έλσα Ζιλμπερστάιν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 και ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Αστερίξ: Τo μυστικό του μαγικού ζωμού”, Γαλλική παιδική ταινία | Animation 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 85', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Λουί Κλισί, Αλεξάντρ Αστιέ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 και ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Έρωτας αλά Καταλανικά”, Ισπανική κωμωδία 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99', Σκηνοθεσία: Εμίλιο Μαρτίνεθ Λάζαρο. Με τους: Ντάνι Ροβίρα, Κλάρα Λάγο, Κάρα Ελεχάλδε, Κάρμεν Μάτσι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 και ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Ψυχρά κι ανάποδα 2”, Αμερικανική ταινία | Animation 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 103', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 και ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Ο κύριος Όβε”, Σουηδική δραματική κομεντί 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 116', Σκηνοθεσία: Χάνες Χολμ. Με τους: Ρολφ Λάσγκαρντ, Ζόζαν Άγκουν , Φίλιπ Μπεργκ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 και ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ταινία: “Στην Κορυφή του Κόσμου”, Γαλλική ταινία | Animation 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 81', Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Σκηνοθεσία: Ρεμί Σαγιέ.